DENİB 2023 yılı olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirdi DENİB 2023 yılı olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirdi

Denizli Haber - Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Ocak ayı ihracat verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Ocak ayı ihracat verilerine göre, ülkemizin toplam ihracatının yüzde 3,6 artarak 20 milyar 28 milyon dolar olduğunu belirten Memişoğlu, Denizli'nin bu dönemde yüzde 7,8 artışla 333 milyon dolarlık bir ihracat performansı sergilediğini ifade etti. Denizli İhracatçılar Birliği'nin kayda aldığı ihracatın ise yüzde 4 artışla 266 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Ocak ayında Denizli'nin sektörel bazdaki ihracatını ele alan Memişoğlu, tekstil-konfeksiyon, elektrik-elektronik, demir-demir dışı metaller, tarım ve madencilik sektörlerindeki performansı paylaştı. Bu kapsamda tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 1,5 azalışla 108 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 14 artışla 69 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 7,3 azalışla 51 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 35,5 artışla 30 milyon dolar, madencilik ihracatının ise yüzde 4,7 artışla 18 milyon dolar olduğunu belirtti.

Denizli'nin tarım sektörüne özel bir paragraf açan Memişoğlu, meyve-sebze mamulleri, fındık ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal ürünler sektörlerindeki ihracatın Ocak ayında oldukça olumlu bir performans gösterdiğini vurguladı.

Ülkeler bazında değerlendirildiğinde ise İngiltere'nin yüzde 5,1 artışla 39 milyon dolar ile ihracatın zirvesinde olduğunu belirten Memişoğlu, Almanya'ya yapılan ihracatta yüzde 9,9 azalışla 30 milyon dolar ve ABD'ye yapılan ihracatta yüzde 60,1 artışla 29 milyon dolar rakamlarına dikkat çekti. Aynı zamanda Denizli'nin ihracatında ilk 10 ülke arasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracatın yüzde 82, Irak'a yapılan ihracatın yüzde 68,5, Hollanda'ya yapılan ihracatın yüzde 58,9 ve İspanya'ya yapılan ihracatın yüzde 13,4 artış gösterdiğini paylaştı.

Hüseyin Memişoğlu, 2024 yılının ikinci yarısından itibaren küresel ekonomik faaliyetlerde iyileşmenin başlayabileceğini ve yılın son çeyreğinde küresel ekonomik faaliyetlerin büyüme yönünde seyredebileceğini ifade etti. Ayrıca, 2024'ün hem risklerle hem de fırsatlarla dolu bir yıl olabileceğine değinen Memişoğlu, gelişmiş ülkelerdeki enflasyonun kalıcı olarak gerilemesi ve faiz indirimlerine başlanması beklentisinin, olumlu bir etki yaratabileceğini belirtti.

Editör: Tahir Aygün