Denizli Haber - Bu hizmetle, 65 yaş sınırı bulunmaksızın, Türkiye'nin 81 ilinde yaşayan tüm emekliler ve yanlarında bir yakınları bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilecek. Bu hizmetten nasıl yararlanılacağı konusunda detaylar ortaya çıktı.

Emekliler için sunulan yeni destek programı, bu kişilerin yaşam kalitelerini artırmayı hedefliyor.

EMEKLİLERE KAPLICA BEDAVA MI?

SGK anlaşmalı kaplıcalarda emekliler ve bir yakınlarına ait masraflar Sağlık Bakanlığı’na ait oluyor. Bu program kapsamında, Genel Sağlık Sigortası tarafından kaplıca tedavileri ile bu tedavilere ilişkin yol, gündelik ve refakatçi giderleri, Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine uygun olarak karşılanıyor. Bu sayede, geçim zorlukları yaşayan emeklilerin sağlık hizmetlerine erişimleri kolaylaştırılıyor ve onlara ekonomik destek sağlanıyor.

Kaplıca tedavisi için gerekli olan sağlık kurulu raporu, fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji bulunan sağlık kuruluşlarındaki sağlık kurulları tarafından veriliyor.

Öte yandan raporda hastalığın tanısının, tahmini tedavi süresinin ve seans sayılarının bulunması zorunlu oluyor. Rapor tarihinin 6 ayı geçmemesi de önemli şartlardan biri… Eğer rapor tarihi başvuru sırasında 6 ay geçmiş olarak görülürse, yeniden sağlık kurulu raporu almak gerekiyor.

Kasapoğlu “Ekonomik normalleşme sürecimizde önemli bir gelişme” Kasapoğlu “Ekonomik normalleşme sürecimizde önemli bir gelişme”

SADECE BU KAPLICALARDA GEÇERLİ

Tedavi için bir şart daha bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'ndan işletme izni almış kaplıca tesislerinde yapılabilen tedavi, izin alınmamış tesislerde yapılırsa masraflar kurum tarafından karşılanmayacak. Mutlaka bakanlık izinli yerlerde yaptırılması gerekiyor.

Tedavi için sağlık kurulu raporu alınmasının ardından 5 iş günü kapsamında kaplıca tesisine başvurulması gerekiyor. Bu süre içinde başvuru yapılmazsa, yol giderleri ve gündelikler için yeni bir sağlık raporu gerekmiyor; ancak 6 aylık geçerlilik süresi boyunca sağlık hizmet sunucusunun düzenleyeceği Hasta Sevk Formu ile tedaviye devam edilmesi şart.

SGK tarafından onaylı olan kaplıca tesislerinde yapılan tedavilerde hem emeklilerin hem de refakatçisinin giderleri karşılanıyor. Ancak bunun için 6 ay içinde bir sağlık kurulu raporu alınması gerekiyor.

Düzenleme sayesinde yaşlı ve bakıma muhtaç emeklilerin sağlık hizmetlerine erişebilmeleri için bir fırsat sunulmuş oluyor. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinden veya doğrudan iletişim kanallarıyla ulaşılarak bilgi alınabiliyor.

Editör: Tahir Aygün