Denizli Haber - Özel Tüketim Vergisi mevzuatına göre, alkol ve tütün ürünlerindeki sabit ve minimum sabit vergi miktarları, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlediği son altı aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) değişiklik oranına göre ayarlanmaktadır.

Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı bir yönde bir karar vermezse, 3 Temmuz itibarıyla akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün mamulleri üzerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) 'otomatik' bir şekilde artırılacak.

Denizli'ye Yağış Geliyor! Hafta Sonu Gökgürültülü Sağanak Bekleniyor Denizli'ye Yağış Geliyor! Hafta Sonu Gökgürültülü Sağanak Bekleniyor

Zam uygulamasının gerçekleşmemesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir karar vermesi ve bu kararın Resmi Gazete'de ilan edilmesi gerekmekte.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu'nun Başkanı Özgür Aybaş, alkollü içeceklerin fiyatlarında bir artış olacağını duyurdu ve birçok şirketin 1 ile 3 Temmuz tarihleri arasında ürün sevkiyatı yapmayı planlamadığını belirtti.

Aybaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Birçok içki firması 1,2,3 Temmuz arası sahaya çıkmayacak gelecek zam oranı % 17 ila 25 arası olacaktır bilginize" dedi.

SİGARA FİYATLARINA BEKLENEN ZAM: VERGİ ARTIŞIYLA FİYATLAR YÜKSELİYOR

Sigara ürünlerine beklenen zammın haberi geldi. 2023'ün ilk yarısında Üretici Fiyat Endeksi'nin (%17,87) açıklanmasının ardından, uzmanlar yılın ikinci yarısında ÜFE'nin %20'nin üzerine çıkmasını ve bunun sigara fiyatlarına yansıtılmasını öngörüyorlar.

Şu anki durumda, sigara paketlerine uygulanan sabit vergi miktarı paket başına 1,42 TL. Bu, bir paket sigara için toplamda 28,5 TL anlamına geliyor. Eğer %20'lik bir vergi artışı gerçekleşirse, bu tutar 34,2 TL'ye çıkacak. Ayrıca, şu anki ek sabit vergi 4,8 TL iken, %20'lik bir artışla 5,8 TL olacak.

Bu hesaplamalara göre, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL'nin altında olmayacağı tahmin ediliyor. Pazarda bulunan en düşük fiyatlı sigara 56 TL olduğuna göre, vergide yapılacak 10 TL'lik bir artışla, en ucuz sigara fiyatının 66 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Editör: Tahir Aygün