Denizli Haber - Bakan Yumaklı, sistemin sahte alkollü içki üretimini ve yasa dışı üretim kaynaklı can kayıplarını engellemeyi hedeflediğini vurgulayarak, sistemin üretim ve ithalat miktarlarını elektronik ortamda izleyerek kayıt altına alacağını belirtti. Yumaklı, sistemin Bakanlık kaynaklarıyla geliştirilen yazılım ve veri transfer ekipmanlarıyla yasal ticareti kayıt altına alarak yasa dışı ticareti görünür hale getireceğini ifade etti.

Bakanlık tarafından Türkiye'deki tesislere yerleştirilen gelişmiş akış ölçer cihazlarıyla ham madde kullanımı ve alkol üretim miktarlarının anlık olarak izlendiğini aktaran Yumaklı, ayrıca ATİP adı verilen sanal etil alkol pazarının oluşturulduğunu ve bu platformun Bakanlık tarafından sürekli izlendiğini dile getirdi. Sistemin devreye alınmasıyla birlikte, etil alkol ticareti yapan tarafların faaliyetleri sürekli olarak denetlenecek ve yasa dışı işlem yapanlara ciddi yaptırımlar uygulanacak.

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen'den THY'ye Ulaşım Eleştirisi DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen'den THY'ye Ulaşım Eleştirisi

Bakanlık, etil alkolün ülke içi sevkiyatında beyan zorunluluğu getirerek Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) ile entegre ettiğini belirten Yumaklı, böylece ülke genelinde alkolün fiziki takibinin sağlanacağını ve kaçakçılığın önüne geçileceğini vurguladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileriyle iş birliği içinde hareket ettiklerini dile getiren Yumaklı, kolluk kuvvetlerinin sistemi kullanarak yasal olarak etil alkol ticareti yapabilen kişi ve firmaları anlık olarak sorgulayabileceklerini sözlerine ekledi.

Editör: Tahir Aygün