Denizli Haber - Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, 1,5 yıl önce İstanbul Mecidiyeköy'deki bir AVM'nin otoparkında 3 saatten az kaldığı halde ücret talep edilmesini Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıdı. Otopark işletmesi 20 TL'lik ücreti iade etmek istese de Ağaoğlu, bu işin peşini bırakmayarak herkes için 0-3 saat kuralının geçerli olmasını savundu.

Mahkeme Kararı ile Ücret İade Edildi

Aydın Ağaoğlu, Mecidiyeköy'deki bir AVM otoparkında 0-3 saatlik süreden kısa bir süre kalmasına rağmen ücret talep edilmesi üzerine konuyu Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıdı. İşletmenin "0-3 saat geçti" şeklinde beyan vermesi üzerine plaka tanıma sistemiyle giriş yapıldığı ve giriş-çıkış saatinin belirlenmediği gerekçesiyle heyet Ağaoğlu'nun başvurusunu reddetti. Ağaoğlu, işletmeden sunulan belgelerde giriş çıkış saatinin bulunmamasının tüketicinin kusuru olmadığını belirterek konuyu Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, 2007 yılında alınan UKOME kararına göre usulsüz ücret istendiği gerekçesiyle Ağaoğlu'na 20 TL'lik ücretin iade edilmesine karar verdi.

Denizli'de aramızdan ayrılanlar 15-09-2024 Denizli'de aramızdan ayrılanlar 15-09-2024

Ücret İadesini Kabul Etmedi

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce Mecidiyeköy'deki bir AVM otoparkında 0-3 saatlik süreden kısa bir süre kalmasına rağmen 20 TL ücret talep edilmesi üzerine işletmenin ücret iadesi teklifini kabul etmedi ve konuyu Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıdı. Heyetin reddettiği başvurusu üzerine Tüketici Mahkemesi'ne başvuran Ağaoğlu, dava sonucunda 20 TL'lik otopark ücretinin iadesini kazandı.

"Ödeme Yapmayın" Uyarısı

Ağaoğlu, daha önce de Ulaştırma Koordinasyon Merkezleri'nin (UKOME) "0-3 saat ücretsiz" kararını uygulamayan iki işletmeye karşı hukuki mücadele vererek kazanmıştı. Ataşehir'deki bir AVM otoparkını 0-3 saat ücretsiz hale getiren Ağaoğlu, Ümraniye'deki farklı bir AVM otoparkında da aynı mücadeleyi vererek başarı elde etti. "İşletmeye sizinle de mücadele vereceğim deyip 20 TL'yi kabul etmedim," diyen Ağaoğlu, UKOME tarafından 2007 yılında alınan 0-3 saat ücretsiz kuralının bazı AVM'lerde hala uygulanmadığını belirtti.

Tüketicileri bu saat aralıklarında ödeme yapmamaları konusunda uyaran Ağaoğlu, otopark plaka tanıma sistemlerindeki soruna dikkat çekti. Tüketicinin fazla ücret ödememesi ve keyfi uygulamaların önüne geçilmesi adına işletmeler tarafından giriş ve çıkış saatinin ibraz edilmesinin önemini vurguladı.

Editör: Tahir Aygün