GÜNÜN İÇİNDEN

Asgari ücrete ara zam olur mu? Bakan Işıkhan'dan kritik soruya cevap...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Abone Ol

Denizli Haber - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: " Belediyelerin borçlarının 30 altın ton tutarında olduğu söylendi. Doğru değil. Belediyelerin bugünkü SGK borcu şuan 167 milyar lira bu da yaklaşık 55 ton altın yapıyor. Bu borçların 3'te 1'i CHP'li belediyelerin borcu deniyor. Bu da yanlış. Tüm belediyelerin borçlarının yüzde 70'i tek başında CHP'li belediyelere ait. Bunlarla ilgili tüm belge ve dökümanlar elimizde mevcut. 30 büyükşehir belediyesinin yalnızca 14'ü CHP'li ama büyükşehir borçlarının yüzde 80'e yakını yüzde 76'si CHP'li belediyelere ait.

En borçlu 30 belediyeden 23'ü CHP belediyesi. Toplam borcun yüzde 70'i CHP belediyesi. Bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli katlıyorlar.

Kamuoyunu aydınlatmamızda yarar var, belediyelerde çalışmakta olan işçi ve memur sigorta kolunda toplam SGK alacağının 4'te 1'i belediyelerin borcudur.

Ayrıca SGK'nın tüm bu anlattıklarımı tek kalemde değerlendirsek bile özetle en borçlu kurum ve kuruluşlar yine CHP'li belediyelere ait oluyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP’ye geçtiği zaman SGK’ya borcu 160 milyon liraydı. Ankara 5 yılda SGK prim borucun 55 kat artırmış bir belediye.

İBB’nin 2019 Şubat ayında CHP’ye geçtiği tarihte SGK’ya borcu 70 milyon liraydı. Şimdi 5 yılda İBB borcunu 100 kat artırmış bir belediyemiz."

ASGARİ ÜCRET HAKKINDA

CHP manipülatif bir yol izliyor. Altınla eşleştirmeye çalışıyor. Bildiğiniz gibi altın küresel ekonomide sürekli değer kazanan bir emtiadır. Bu tür değerlendirmeler yapmak çok iyi değil. Bu tür altın üzerinden hesaplama yaparak vatandaşımızın algısında değişiklik yaratmaya çalışıyorlar.

Aynı muhalefet altınla 2002’de kaç emek alınabiliyordu bunu hesaplayabiliyor mu? Maaşlar, ücretler altın karşısında tüm dünyada olduğu gibi değer kaybetmeye mahkumdur.

Türkiye maaşları altın karşısında en az değer kaybeden ülkelerden bir tanesi. 2002’den bu yana asgari ücret altın hesabı ile Fransa’da yüzde 80, Yunanistan’da yüzde79, Hollanda’da yüzde 78 oranında değer kaybetmişti. Dünya genelindeki kayıp oranın ortalaması yüzde 70’in üzerinde.

 İnşallah asgari ücrette enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak refahımızı artırmaya gayret edeceğiz. 2025 yılı enflasyonun kontrol altına alındığı bir dönem olacak. Refah arttıkça elde ettiğiniz tüm zenginlikleri vatandaşımız, emeklilerimizle paylaşacağız. 

ASGARİ ÜCRETE BU SENE ARA ZAM OLACAK MI?

İhtiyaç olursa biz güncelleme yapabiliriz. Vatandaşlarımızın satın alma gücünü hükümet olarak korumak zorundayız. 2025 yılında gerçekten enflasyonda ciddi anlamda iyileşmeler bekliyoruz. Düşüşün başladığını göreceğiz. Ancak Allah korusun bir aksilik, felaket başka bir durumla karşı karşıya kalırsak temmuz ayında tekrar gündeme gelebilir.

Ekonomi kurmaylarımız durumu görüyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda karar alınarak biz tabi ki güncelleme yapabiliriz. Asgari ücrete güçlendirmek amacıyla, ticaretimizi artırmak amacıyla 1 yıl süre ile belirledik. Geçen yıl yaptığımız bu uygulama ihracatımızın, ticaretin artmasında çok büyük katkısı oldu. Tutarlı davranışlardan dolayı tebrikler aldık. İşveren de geleceği görmek zorunda.

‘İHTİYAÇ HASIL OLURSA GEREKLİ İYİLEŞTİRMEYİ YAPARIZ’

Eğer böyle bir ihtiyaç hasıl olursa çalışırız ve gerekli iyileştirmeyi yaparız. Ancak şu an ben 2025 yılını meyveleri alacağımız bir dönem olacağını yürekten inanıyorum.

Kaynak: Haber Merkezi