Denizli haber - Milyonlarca sürücü ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Ehliyet sahipleri için geri sayım başlarken yapılan değişiklikle birlikte henüz başvuru yapmamış tüm sürücüleri için detaylar belli oldu. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte ayrıntılar...

MİLYONLARCA SÜRÜCÜYÜ İLGİLENDİRİYOR

Yılsonuna kadar 7 milyondan fazla sürücünün ehliyetlerini yenilemesi gerekiyor. Türkiye'de yeni tip sürücü belgesine sahip kişi sayısı 25 milyon 894 bine ulaşmışken, 7 milyon 159 bin 176 kişi hala eski sürücü belgesini kullanmaya devam ediyor.

YIL SONUNA KADAR UZATILDI

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren geçici 10. maddesi gereğince, sürücü belgelerinin değiştirilme işlemlerinin 5 yıl içinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle, eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresi İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

Bugüne kadar nüfus müdürlüklerine 25 milyon 894 bin 321 kişi sürücü belgesini yenilemek için başvuruda bulundu. Ancak hala 7 milyon 159 bin 176 kişi eski tip sürücü belgesini kullanmaya devam ediyor.

Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024'e kadar 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile indirimli olarak toplam 15 lira karşılığında yenisiyle değiştirilebilecek.

Alkol ve sigaraya zam geldi! Bir paket sigaranın fiyatı Alkol ve sigaraya zam geldi! Bir paket sigaranın fiyatı

TUTARI BAKANLIK BELİRLEYECEK

1 Ocak 2025'ten sonra ise eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenler, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedelini tam ödemek zorunda kalacak.

2024 yılı için B sınıfı sürücü belgesi yenileme ücreti toplamda 5 bin 165 lira olarak belirlenmişti. 2025 yılı için bu tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Dolayısıyla, yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için fazladan 5 bin liranın üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacak.

Kanuni süre içinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve ehliyetini yenilemeyenler araç kullanırken cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin, eski sürücü belgelerini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor.

Editör: Tahir Aygün