Denizli haber - CHP'nin gerçekleştirdiği tüzük değişikliğiyle bir kişi, en fazla üç dönem üst üste milletvekili, belediye başkanı veya belediye-il genel meclisi üyesi olarak seçilebilecek. Bu kural, yarısı tamamlanmayan yasama dönemlerini kapsamayacak. Yerel seçimlerde de bu kural uygulanacak ve bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı seçilebilecek.

GENEL BAŞKAN VEKALET DÜZENİ YENİLENDİ

Kurultayda yapılan diğer önemli değişiklikler arasında genel başkan vekalet düzeni bulunuyor. Buna göre, genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğine göre belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları vekalet edecek. Ayrıca, TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) dahil edildi.

ADAYLIK SÜRECİNDE YENİ DÜZENLEMELER

CHP’de Kutlamalar İptal CHP’de Kutlamalar İptal

Genel başkan adayı olabilmek için kurultay üye tamsayısının en az yüzde 5’inin yazılı önerisi gerekecek ve yüzde 10’dan fazla imza toplanamayacak. Ayrıca, milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması gibi yöntemler kullanılacak. Bu süreçlerde parti meclisinin kararıyla merkez yoklaması uygulanabilecek.

CİNSİYET VE GENÇLİK KOTASI UYGULANACAK

Yeni tüzükle birlikte seçimlerde cinsiyet ve gençlik kotası da uygulamaya girdi. İl ve ilçe yönetim kurulları ile parti meclisi seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak. Ayrıca, en az bir engelli adayın da yönetimlerde yer alması sağlanacak.

Editör: Tahir Aygün