Denizli haber - Cumhurbaşkanı'nın sürekli enflasyonla mücadele vurgusu yapmasına rağmen, GSM operatörlerinin yüksek zamlarının karşısında sessiz kalmasının düşündürücü olduğunu söyleyen CHP’li Arpacı, “Türkiye’de hizmet veren GSM operatörlerinden olan Turkcell ve Türk Telekom’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesinde faaliyet göstermekte ve yönetim kurullarının doğrudan bu fon tarafından belirlenmekte. Geçtiğimiz günlerde basında yer alan bir habere göre, Turkcell’in TOGG ile ortaklığına rağmen, çok az sayıda TOGG marka araç kiraladığı ve yönetim kurulu başkanları ile yöneticiler için lüks araçların kiralandığı belirtilmektedir. İktidar tarafından her fırsatta tasarruf tedbirleri öğütlenmekte, fakat yine kendileri tarafından bu tedbirlere uyulmamaktadır. Turkcell’in yerli otomobil TOGG’un yüzde 23 ortağı olmasına rağmen yöneticiler için tercih ettiği lüks Alman marka araçlar, yerli üretime duyulan güven eksikliğinin en somut göstergelerinden biridir. 1300 araçlık filoda yalnızca 30 adet TOGG yer alması, ‘ortakların dahi kendi ürünlerine itibar etmediği’ şeklinde yorumlanmakta ve bu durum yerli sanayimize büyük bir saygısızlık olarak değerlendirilmektedir. Araç kiralamalarının dağılımına bakıldığında, üst düzey yöneticiler için lüks araçlar tercih edildi. Yönetim Kurulu Başkanı için Mercedes S450, CEO için Audi A8 Long kiralanırken, Ankara'daki makam araçları için 3 adet Audi A6 seçildi. Genel Müdür Yardımcıları ise 11 adet Audi Q8 ile donatılırken, direktörler ve grup şirketleri genel müdürlerine 75 adet BMW 5.20 xDrive tahsis edildi. Müdürlere ise iki seçenek sunuldu: 420 adet yeni kasa Volkswagen Tiguan (2 depo benzin) veya sınırsız elektrik kullanımı olan 30 adet Togg. Müdürlerin büyük çoğunluğu Tiguan’ı tercih etti. Önümüzdeki 3 yıl için kiralanan bu araçlara 3.5 milyar TL ödendi. Bu tutar Milletvekili olduğum Denizli’nin iki merkez ilçesi Merkezefendi ve Pamukkale Belediyelerinin bir yıllık bütçesine denk geliyor. Bu tablo, milli projelere yapılan göstermelik desteğin gerçekte ne kadar samimiyetsiz olduğunu ortaya koymaktadır. Halka yüzde 300 zammı reva görenler kendilerine lüks otomobil kiralamakla meşgul” diye konuştu.
YÜZDE 300’LÜK ZAM FIRSATÇILIK VE VİCDANSIZLIKTIR
CHP Denizli Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şeref Arpacı, son dönemde GSM operatörlerinin sunduğu hizmetlerin yavaşlaması ve enflasyonist ortamdan faydalanarak uyguladıkları yüksek zamların vatandaşları ciddi şekilde mağdur ettiğini söyledi. Arpacı, “Mobil hat tarifelerine yapılan yüzde 300’lük zam, vatandaşa yapılan açık bir haksızlıktır. Operatörler, artan maliyetleri ve enflasyonu bahane ederek tüketiciyi ağır bir ekonomik baskı altına sokmaktadır. Fakat ne hikmetse, yöneticilere milyonlarca lira harcanarak lüks araçlar kiralanırken aynı şirketler, maliyet artışlarını bahane ederek vatandaşı sömürmekten geri durmuyorlar. Halk zaten yüksek enflasyonla boğuşurken, bu tür astronomik zamlar açıkça fırsatçılık ve vicdansızlıktır.” dedi.
HİZMET KALİTESİZ FİYATLAR YÜKSEK
Arpacı, “Speedtest by Ookla raporuna göre, Türkiye mobil internet hızında 58. sırada, sabit internet hızında ise 160 ülke arasında Burkina Faso'nun gerisinde kalarak 106. sırada yer almaktadır. Bu tespit, yüksek tarifelerin yanı sıra kalitesiz hizmet sunulmasının göstergesidir” ifadelerini kullandı.
CHP’li Arpacı’nın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:
1- Ülkemizde yer alan GSM Operatörlerinin son 10 yıl içerisindeki yıllık kar/zarar rakamları nedir?
2- Bakanlığınız ile GSM Operatörleriyle yapılan ortak işler/projeler nelerdir?
3- Son 10 yıl içerisinde GSM Operatörleriyle ilgili yüksek fiyat/fatura nedeniyle kaç şikayet başvurusu olmuştur? Yıllara göre bu sayı nedir? Bu şikayetler karşısında Bakanlığınız tarafından ne yapılmıştır?
4- GSM Operatörlerinin verdiği hizmette aksamalar olmasına rağmen yüksek faturalar sunmasına karşın Bakanlığınız tarafından bir girişimde bulunulmuş mudur? Ya da bulunulacak mıdır?
5- Bakanlığınız tarafından GSM operatörlerine kaşı yapılan denetimler nelerdir? Bu denetimler sonucunda yapılan işlemler nelerdir?
6- GSM Operatörlerine kesilen cezalar var mıdır? Varsa operatörlere göre ayrı ayrı toplam tutar nedir?
7- TVF, toplam yüzde 26,2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyen ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı değil midir? Böyleyse eğer neden yüksek faturalarla vatandaşımızı mağdur etmektedir?
8- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başında olduğu TVF, Türk Telekom’un da en büyük hissedarı değil midir? Böyleyse eğer neden yurttaş bu operatör tarafından yüksek faturalarla mağdur edilmektedir?
10- Mobil internet hızında 58. sırada, sabit internet hızında ise 160 ülke arasında Burkina Faso'nun gerisinde kalarak 106. sırada yer almak utanç verici bir durum değil midir? Bunun önüne geçmek için bir girişiminiz olacak mıdır?