CORONA VİRÜSLE MÜCADELE GÜNLERİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ!

Abone Ol

Beslenme hayatımızın her döneminde çok dikkat etmemiz ve üzerinde özenle ve önemle durmamız gereken bir konu. Bu vesileyle bugün ki yazımı beslenmeci kimliğimle kaleme almak istedim. Bu başlığı ise birazda içinde bulunduğumuz, bu hassas durumda beslenmenin önemini daha da vurgulayacağını düşünerek, dikkat çekmek amacıyla seçtim…

Bu arada Ramazan ayının da içinde olduğumuzu unutmamalı ve beslenme düzenimize bu anlamda daha da dikkat etmeliyiz. Oruç tutuyor olsak da bütün besin guruplarından, öncelikle protein (et, balık, süt ve türevleri) ve vitamini (sebze, meyve) hiç ihmal etmeden, ihtiyacımız olan miktarda, dengeli bir şekilde vücudumuza alabilmeliyiz. Özellikle bolca su tüketerek, vücudumuzun susuz kalmamasına da özen göstermeliyiz...

Bu özen ve önem aslında yalnızca bugüne özel değil, bütün yaşantımızda her zaman yer almalı ve bizim için bir yaşam biçimi olmalıdır. Yaşadığımız şu günlerde öncelikle bağışıklık sistemimizin güçlü olması konusunda uyarılar yaparak medyada uzmanlar, beslenmenin önemine sürekli dikkat çekmekteler…

Özellikle bu virüsle mücadele etiğimiz şu hassas dönemde, kronik hastalıkları olan ve obez kişilerin de çok daha fazla risk gurubunda olduğunu biliyoruz. Öncelikle, obezitenin yanlış beslenme, fazla yemenin ve hareketsizliğin bir sonucu olduğunun da artık herkes farkında…

Oysaki yeme içme tabii ki bir ihtiyaç ve bu ihtiyacımızı giderme nasıl olmalı diye düşünmeliyiz. Bu vesileyle, beslenmenin tanımını yapacak olursak;

Beslenme: Büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin vücutta kullanılmasıdır. Bir arabanın çalışması için nasıl yakıta ihtiyacı varsa, yaşam için de vücudun besin maddelerine ihtiyacı var. Ayrıca sağlıklı bir yaşam için ise yeterli ve dengeli beslenmenin gereğinin de artık birçok insan farkında…

Tabii ki yemek, içmek biz insanlar için aynı zamanda bir keyif alma, en büyük haz duyma şekillerinden de biridir, bunu hiç birimiz inkar edemeyiz. Güzel bir manzara seyrederken bile, o manzarayı tamamlaması için çok farklı ve güzel yiyecek ve içecekler hayal ederiz. Hepimiz insanız ve her birimiz için de doğal haz kaynağı olan bu tür şeyleri düşünmek ve hissetmek gayet normaldir…

Önemli olan her şeyde olduğu gibi yeme içmede de dengeli olmak, yani dengeli ve düzenli beslenmek. Hem yaşantımızı sağlıklı sürdürebilmemiz için oldukça önemli, hem de şu içinde bulunduğumuz hassas günlerde, vücut direncimizi artırmak için bir zorunluluk…

Beslenme ve besinlere olan ihtiyaç ta kişilere göre değişir. Çocuk beslenmesi, genç beslenmesi, yetişkin beslenmesi veya kadın ve erkek beslenmesi, özel bir sağlık sorunu olan insanların beslenmesi farklılıklar gösterir. Hatta insanların, yaptığı işe göre veya aktivitesine göre de beslenmesi özeldir ve ayrıcalık gösterir. Bu açıdan her bir insan kendine özeldir ve özelliklerine göre en uygun beslenme şekli geliştirilmelidir…

Kişilerin kendi özelliklerine göre beslenmesi, besin guruplarından yeterli ve dengeli oranda alıyor olması, her bir bireyin vücut ihtiyacını karşılıyor olması oldukça önemlidir. Önemli olan başka bir nokta ise bu ihtiyaçlarımızı karşılarken, özellikle doğal şartlarda ve mevsiminde yetişmiş,  taze sebze ve meyveleri tüketmeye özen göstermeli, tüketmeden önce ise hijyen koşullarına uygun bir şekilde temizleyerek, hazırlanmalıdır. Bütün besin guruplarından dengeli bir şekilde tüketmeye çalışırken, sebze ve meyvelerde de öncelikle koyu renkli, antioksidan olanları seçmeye de özen göstermeliyiz…

Kısacası doğal, sağlıklı beslenen ve spor yapan kişilerin bağışıklık sistemleri daha güçlü olacağı için, vücuda girmiş olsa bile herhangi bir virüsün, çoğalma hızının da azalacağı ve vücudun hastalıklara karşıda daha dirençli olacağını da unutmamalıyız…

Bu vesileyle herkesin Ramazanını kutluyor, sağlıklı ve güzel günlere bir an önce kavuşmayı diliyorum…

SAĞLIKLA VE EVİNİZDE HOŞÇAKALIN

Zeliyha ÇINAR                                                                                                             

Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeni

Aile Danışmanı