Denizli Haber - DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komite Başkanı İlhan Bağören, Pamukkale Teknokent Yönetici A.Ş Genel Müdürü Prof. Dr. İsmail Ovalı, Denizli Organize Sanayi Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ersan Öz, Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, Kodpit Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Yüksel, Yazılım, Hizmet İhracatçıları Birliği Bilişim Destek ve Sektör Şube Şefi Serdar Süalp  ve sektör oyuncularının yer aldığı etkinlik yoğun bir katılımla gerçekleşti.

DENİB, Bilgi Teknolojileri İhracat Grubunu kuruyor DENİB, Bilgi Teknolojileri İhracat Grubunu kuruyor

5-33

“Bilgi Teknolojileri İhracatı Grubu Lansmanı” açılış konuşmasını yapan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi:

“Hizmet İhracatçıları Birliği ve Pamukkale Teknokent’e işbirliği için DENİB Yönetim Kurulu adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Küresel boyutta hizmet ihracatı, mal ihracatından daha hızlı bir şekilde büyüyor. Bu söylediğimi rakamlarla da desteklemek mümkün. 2023 yılında dünya mal ihracatı yüzde 5 oranında daralırken, dünya hizmet ihracatı yaklaşık yüzde 9 oranında büyüyerek 7,8 trilyon dolara ulaştı.

1-127

Ülkemizde de benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. 2023 yılı verilerine göre; Türkiye genelinde yüzde 0,6 oranında artışla 255,8 milyar dolar mal ihracatı gerçekleşirken, yüzde 12,1 oranında artışla 100,8 milyar dolar hizmet ihracatı yapıldı. Burada karşımıza çıkan önemli bir husus ise ülkemizdeki büyüme oranının küresel büyüme oranından yüksek olması. 2023 yılında küresel hizmet ihracatından yüzde 1,3 oranında pay aldık. Orta Vadeli Program’da 2024 yılı için 135 milyar dolar değerinde hizmet ihracatı hedeflendi. Belirlenen hedeflere ulaşılacağına ve küresel boyutta aldığımız payın her geçen yıl yükseleceğine inanıyorum.

Denizli’de ise hizmet ihracatı noktasında Teknokent verilerine ulaşabiliyoruz. Bu veriler doğrultusunda 2023 yılında Teknokent firmalarımız 3,5 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Oyun sektörü ihracatı bu rakama değil. Oyun sektöründe de ilimizden 5 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Denizli’den 2023 yılında 10 milyon dolara yaklaşan hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

İlimiz, sektör çeşitliliği ile ön plana çıkan bir şehir olmakla birlikte, ARGE ve inovasyon gücüyle uluslararası boyutta girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen hizmet ihracatında da önemli bir potansiyeli ve motivasyonu olan bir şehir.

Bilgi Teknolojileri İhracatı Grubu ile; katma değeri yüksek, teknoloji odaklı ürünlerin ihracatımızdaki payının artması, ilimizin dış ticaret hacminin artması ve ihracat birim değerinin yükselmesi öncelikli hedeflerimiz olmalı.

Ticaret Bakanlığımızın hizmet ihracatına yönelik önemli destekleri bulunuyor. Bu desteklerden daha fazla firmanın yararlanmasını diliyor, Bilgi Teknolojileri İhracat Grubu’nun güzel işlere imza atacağına inanıyorum.”

Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komite Başkanı Sayın İlhan Bağören, “Bilişim sektörü ihracatçılarının küresel pazarda rekabet gücünü artırmayı hedefleyen önemli destek unsurları bulunuyor. Bu etkinlik, sektör oyuncularına önemli bilgi paylaşımı ve networking fırsatları sundu. Denizli İhracatçılar Birliği ve Pamukkale Teknokent’e işbirlikleri için teşekkür ediyoruz. Bu programın, Türkiye’nin bilişim sektöründe sahip olduğu potansiyeli uluslararası düzeyde güçlendirme hedefine katkıda bulunduğuna inanıyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Söz konusu etkinlikte, T.C. Ticaret Bakanlığının 5447 sayılı kararı doğrultusunda bilişim firmalarına yönelik hazırlanan "Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı" çerçevesinde ayrıntılar aktarılarak yazılım, dijital oyun, yapay zekâ, siber güvenlik gibi geniş bir yelpazeye yayılan destek mekanizmaları hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Editör: Tahir Aygün