GÜNÜN İÇİNDEN

Denizli Adamı’na Ait Yeni Bulgular! Çene Fosili Araştırılıyor

Fransa’da yaşayan bir diş hekimi, geçtiğimiz yıl nisan ayında Denizli’den gittiği öğrenilen ve evinde yeni döşenen karo zemine gömülü bir insana ait alt çene fosili bulmuştu. Çene fosilinin 1 milyon 200 bin yıllık olduğu belirlenen ‘Denizli Adamı’na ait olup olmadığı araştırılıyor.

Abone Ol

Denizli Haber - Denizli’nin Honaz İlçesi’ndeki bir mermer ocağında 2002 yılında bulunan ve 1 milyon 200 bin yaşında olduğu çeşitli testlerle kesinleşen ‘Denizli Adamı’na ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. Fransa’da yaşayan bir diş hekimi, geçtiğimiz yıl nisan ayında Denizli’den gittiği öğrenilen ve evinde yeni döşenen karo zemine gömülü bir insana ait alt çene fosili bulmuştu. Çene fosilinin 1 milyon 200 bin yıllık olduğu belirlenen ‘Denizli Adamı’na ait olup olmadığı araştırılıyor.

“ÇENE KEMİĞİNİ BULDUK”

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Alçiçek, Kent Müzesi’nde de sergilenen ‘Denizli Adamı’na ilişkin açıklamada bulundu. Avrupa’nın pek çok müzesinde ‘Denizli Adamı’nın kopyalarına ayrılan bölümlerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alçiçek, “Biz bunun çenesini bulduk. O çene üzerinde çalışıyoruz. O çenenin bu insana ait olduğunu hakemlere kabul ettirdikten sonra kopyasını ya da kendisini buraya getireceğiz” dedi.

“BİLİMSEL ÇALIŞMASINI YAPIYORUZ”

Fosilleri taşların içerisinde bulunmasının zor olduğunu belirten Prof. Dr. Alçiçek, “Bu taşlar ticari malzemedir. Bunlar satılıp, dünyanın her tarafına gidiyor. Onlardan bir tanesi de budur. 2007 yılında biz bu fosili hakem süzgecinden geçirip, yayınladığımızda Amerikalılarla iş birliği yapmıştık. Teksas Üniversitesi’nde yaptığımız basın toplantısında; ‘Bu fosilin diğer parçaları için herkes, mutfak tezgahına ve evinin döşemesine baksın’ dedik. Aradan geçen yaklaşık 15 yıl sonra Fransa’daki bir evin tabanında, evin oğlu büyüyüp diş doktoru olunca o parçanın bir insan çenesi olduğunu anlamasından sonra onu çıkardık. Bilimsel çalışmasını yapıyoruz. Hakemlerin süzgecinden geçirip bunun bir insan olduğunu ispatladıktan sonra onu da bunun altına monte edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BU ADAM ÖLDÜĞÜNDE DOĞRUDAN SUYUN İÇERİSİNE DÜŞMÜŞ”

Çene kemiğinin taşın içerisinde gömülü olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Alçiçek, “Bu adam öldüğünde doğrudan suyun içerisine düşmüş. Karbonatlı sular saçını ve derisini örtmüş. Dolayısıyla karbonatlı su kemiğe değmeden taşlaşmış. Daha sonra aradaki deri çürümüş ve kemikler serbest kalmış. O çene her ne olmuşsa karbonata yapışık şekilde. Yani taş doğrudan kemiğin üzerindedir. Onu ileri görüntüleme tekniğiyle ayıklıyoruz. Metrik ölçümlerini alıyoruz. Bugünün değil daha eski insan olduğunu ispatlıyoruz ve yazıyoruz. Bu işi dünyanın önde gelen insanlarına ikna etmemiz gerekiyor. Bu ikna süreci de yıllar alıyor” şeklinde konuştu.

“ANADOLU’DAKİ EN ESKİ İNSAN FOSİLİ DENİZLİ’DEDİR”

Daha önce çene haricindeki kafatasındaki pek çok bölümlerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Alçiçek, “2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Türkiye’nin ilk sakinleri’ başlıklı sergi yapmıştı. Bu fosil ilk defa sergilenmiş oldu. Bu fosil, Türkiye’de en eski insan iskanına dair en önemli buluntu, sadece Denizli’de var. Anadolu’daki en eski insan fosili Denizli’dedir. İlk hemşehrimiz de budur” diye konuştu.