Denizli Haber - OSB Uygulama Yönetmeliği’nden mesleki eğitime, yeşil dönüşümden sanayi alanları master planı hazırlıklarına değin OSB'lerle ilgili pek çok konunun istişare edildiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın Genel Müdürleri, Daire Başkanları, OSBÜK Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Yüksek Koordinasyon Kurulu, Bölge Müdürleri Komisyonu Üyeleri, OSB Başkanları ve OSB Bölge Müdürlerinin de katıldığı  toplantıya Denizli Sanayi Odası Başkanı, OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Selim Kasapoğlu, Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Necip Filiz, Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş katıldı.

OSB'ler İstişare Toplantısı

Sanayi ve eğitimin kesişim noktası “Denizli OSB” Sanayi ve eğitimin kesişim noktası “Denizli OSB”

İki gün süren toplantının ilk gününde konuşma yapan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin Cumhuriyetin ilk yüzyılında Türk sanayisine lokomotiflik yapma rolünü başarıyla yerine getirdiğini söyledi. OSB'lerin ekonomideki tüm zor şartlara rağmen yatırım, üretim ve istihdam iştahını koruduğunun altını çizen Kütükcü, “2023 yılında, OSB'lerimizde bin 500'ün üzerinde yeni parsel daha yatırımcılarımıza tahsis edildi. Ayrıca yine bu yıl 100 bin kişiye daha ek istihdam sağlayarak, OSB'lerimizde toplam istihdamı 2 milyon 577 bine ulaştırmayı başardık. Bu rakamlar gösteriyor ki, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştiren OSB'lerimiz, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında Türkiye'nin sanayi üretimindeki lokomotiflik rolünü başarıyla yerine getirmiştir” dedi.

OSB'ler İstişare Toplantısı 1

SANAYİCİMİZİN İNSAN KAYNAĞI PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ

OSB camiasının Cumhuriyetin yeni yüzyılında da yeni başarılara ulaşmak için hazır olduğunu vurgulayan Başkan Kütükcü, “Devletimizin ve bakanlığımızın destekleri ile yeni başarılara yelken açmaya hazırız” dedi.

Konuşmasında rekabet ortamının her geçen gün daha da çetinleştiğini, başta yeşil dönüşüm olmak üzere pek çok konuda atılması gereken adımların olduğunu ifade eden Kütükcü, sanayicilere yeni yatırım alanlarının üretilmesi gerektiğini vurguladı. Kütükcü, “Sanayicilerimizin finansa erişimde, artan girdi maliyetlerini kontrol etmede sorunları var. Ayrıca yeni yatırım alanları üretmemiz lazım. Bunlar hepsi önemli sorunlar ancak, en önemli sorunu insan kaynağı ile ilgili yaşıyoruz. Sanayicilerimizin insan kaynağı problemini aşmadan sanayi üretimini güçlü kılmak mümkün değil. Bugün Türk sanayisinin en büyük problemi, insan kaynağı problemidir. Maalesef artık sanayicilerimiz Cuma Namazı çıkışlarında eleman ilanları dağıtmaya başladı. Gazeteler çarşaf çarşaf eleman ilanları ile dolu. Hangi sanayicimizle otursam, ‘Eleman bulamadığım için yatırımımı erteledim' diyor. Bu sorun, Türk sanayisi açısından artık çok büyük bir gelecek sorunu haline gelmiştir. Dolayısıyla, ikinci yüzyıl hedeflerimize ulaşmak için, bu meseleyi kalıcı bir şekilde çözmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

YENİ KURULACAK MESLEK LİSELERİNİN TAMAMI SANAYİ BÖLGELERİNDE

OSB'lerin mesleki eğitime çok önemli yatırımlar yaptığını, OSB'lerde mesleki ve teknik eğitim lisesi sayısının 86'ya ulaştığını aktaran Kütükcü, bu okullarda eğitim alan öğrenci sayısının da 61 bini bulduğunu anlattı. OSB'lerdeki mesleki eğitim merkezleri ile meslek yüksekokullarının da eğitimlerine devam ettiğini dile getiren Kütükcü, “Biz bu okullarda, üretime eli değen, üretime gönül veren gençler yetiştiriyoruz. Onun için Türkiye'de yeni kurulacak meslek liselerinin tamamının sanayi bölgeleri içerisinde kurulması gerektiğini, bunun da devlet politikası olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Şamlıoğlu'ndan camiamız adına destek istiyorum” dedi.

OSB'LERİMİZ BİRER OKUL OLACAK

İstişare kültürü ile düzenlenen bu tür toplantıların önemli olduğunun altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ise, toplantıya katılan herkese teşekkür ederek, pek çok farklı konunun görüşüleceği toplantıda tecrübe ve birikimlerinin de aktarılmasının çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ise Bakanlığın mesleki eğitim konusunda stratejik adımlar atılması için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'deki mesleki eğitim konusunun nasıl algılandığı ve eğitim-sektör ilişkisine dair değerlendirmelerde bulunan Şamlıoğlu, “Mesleki eğitimi sadece bir okul olarak görürsek çok büyük hata yaparız. Mesleki eğitim meselesi bir hayat tarzı meselesidir” dedi. Mesleki eğitim konusunda OSB'ler içerisinde adımlar atılması gerektiğini de aktaran Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu, “OSB'lerimiz içerisindeki işletmelerimizi de birer okul olarak düşünebiliriz” diye konuştu. Şamlıoğlu, mesleki eğitim konusunda sanayicilerin desteklerinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantının devamında OSBÜK Mesleki Eğitim İhtisas Kurulu Başkanı Necip Filiz, İhtisas Kurulu'nun hazırladığı “OSB Bünyesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Talep ve Çözüm Önerileri” konulu sunumu gerçekleştirdi. Filiz'in ardından Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner mesleki eğitim alanı hakkında bilgiler vererek, çeşitli değerlendirmelerde bulundular.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek'in koordinesinde, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, Planlama, Programlama ve Kentsel Gelişme Daire Başkanı Zeyneb Ersayın, İzleme, Değerlendirme ve Analiz Daire Başkanı Mustafa Caner Meydan ve Planlama, Programlama ve Kentsel Gelişme Daire Uzmanı Özlem İnan, bölgesel gelişme politikasına ilişkin 2024 yılı sonrası yol haritası ve bölgesel gelişmeye ilişkin yapılan analizler hakkında bilgiler verdi.

Sunumların ardından OSB Uygulama Yönetmeliği Taslağı ile ilgili istişarelerde bulunuldu.

SANAYİ ALANLARI MASTER PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Toplantının ikinci gününde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Mühendisi Ahmet Gündüz, Sanayi Alanları Master Planı Hazırlık Çalışmaları sunumunu yaptı. Sunumda Gündüz, OSB'lerin de içerisinde yer aldığı mevcut iltisak hatlarının uzunluğunun 439 kilometre olduğunu, 2028 yılında bu uzunluğun 663 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini ve yine 2053 yılına kadar da OSB'lerdeki mevcut iltisak hatlarına 494 kilometre hattın eklenmesinin hedeflendiğini anlattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Bahar Eser, Sanayi Alanları Master Planı Hazırlık Çalışmalarına ilişkin Bakanlığın faaliyetlerini anlattı. Eser, sanayi sektörü için ekonomik rekabet ve temiz üretimle alakalı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Toprak Koruma ve Arazi Değerlendirme Daire Başkanı İbrahim Müftüoğlu Bakanlığının Sanayi Alanları Master Planı Hazırlık Çalışmalarını anlatarak, başta tarımsal üretim planlaması olmak üzere çeşitli konularda bilgilendirmelerde bulundu.

OSB'LERİN YEŞİL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRİLDİ

Bakanlıkların sunumlarının ardından TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ise, “Yeşil Dönüşümde OSB'lerin Rolü” sunumunu yaptı. Sak sunumunda, organize sanayi bölgelerinin çalışmalarıyla Türkiye'nin sanayileşme konusunda önemli adımlar attığını anlattı. İkiz Dönüşüm adı verilen yeşil ve dijital dönüşümün ülke sanayisini farklı bir aşamaya getirdiğine dikkati çeken Sak, dönüşümün OSB'lerde olması gerektiğini söyledi. OSB'lerin yeşil dönüşümün nasıl odak merkezi olacağı, iklim değişikliği, OSB'lerin kamusal yetkileri, Emisyon Ticaret Sistemi gibi konular yine sunumda değerlendirilen başlıklar arasında yer aldı.

MEYDİP VE OSB İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ KONULARINDA İSTİŞARELER YAPILDI

Toplantının sonunda OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Elâzığ OSB Başkanı Suat Öztürk, Tire OSB Müdürü Oğuz Düztaş ve İstanbul Tuzla OSB Müdürü Çağlar Kahraman da kendi OSB'lerinin iyi uygulama örneklerini anlatırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Mekânsal Planlama Daire Başkanı Orhan Kılınç ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Onur Koluaçık da, Bakanlığın Mekânsal Yönetim ve Dijitalleştirme Projesi hakkında bilgiler verdi.

Editör: Tahir Aygün