Denizli haber - İklim özellikleri sayesinde başta Kekik, Nar ve Ayva olmak üzere çok sayıda Tıbbi Aromatik Bitki ve meyve yetiştiriciliği yapılan ilçede üretilen ayvalarda hasat sona erdi.

Honaz İlçesinde gerçekleştirilen ayva hasadına, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, üretici Halil DEDE ve İl/İlçe Müdürlüğü teknik personeli katıldı.

+DSC_5562

Türkiye’deki ayva üretiminin %4,3’ü Denizli’de üretilmekte olup, Denizli ayva alanı bakımından Sakarya İlinden sonra 2. sırada, üretim bakımından Sakarya ve Bursa İllerinden sonra 3. sırada yer almaktadır. Denizli’de Ayva yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Pamukkale İlçesinde 6 bin 500 dekar, Honaz İlçesinde ise 3 bin 390 dekar alanda ayva yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre il genelinde 13 bin 330 dekar alanda 8 bin 556 ton ayva üretimi gerçekleşmiştir.

+DSC_5555

İlimizde yetiştirilen Eşme çeşidi Ayva hoş kokulu, sarı renkli, güzel görünümlü, meyve eti gevrek, sulu, yenildiğinde mayhoş, tadı elma ile şeftali arasında olan bir meyvedir. Bu fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanında pestisit kalıntısı olmayışı, depolanmasındaki dayanımı ile ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Eşme çeşidi Ayva ilimizin iklimi, toprak yapısı, rakımı ve gece gündüz sıcaklık farkı ile ideal uyum sağlamıştır.

+DSC_5549

İlimizde üretilen ayvaların % 90-95’i başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Arap ülkeleri gibi birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Hasat etkinliğinde konuşan üretici Halil DEDE; ''Şükür bu sene de bereketli bir sezon olacak. 9 dekarlık bir alanda üretim yapıyorum ve bu sene ürünümü 13 TL’den sattım. Ziraat Mühendisimiz, Tarım İlçe Müdürlüğümüz ve Tarım Bakanlığımız ile beraber çalışıyoruz. Onların verdikleri desteklerden faydalanıyoruz. İnşallah hasadımız bereketli olur.  '' dedi.

İl Müdürü Yardımcısı Saffet ÜGE konuşmasında; “Bugün burada Ayva hasadının yapıldığı Honaz İlçesi Kaklık Mahallesindeyiz. Denizli ilimiz Ayva üretiminde gerek alan bakımından gerekse üretim bakımından Türkiye’de ilk 3 İl içerisinde yer almakta, Ayva gerçekten de bu bölgede çok kaliteli olarak yetiştirilmekte, özellikle ürettiğimiz ürünlerin büyük çoğunluğu ihracata gitmekte, Türkiye’ nin her yerinden de, yetişen ayvanın kaliteli olmasından dolayı tüccarlar tarafından tercih edilmekte, şu an ilimizde üretim yapılan alan 13 bin dekar civarında. Üretim miktarını da dekarda 1 ton olarak kabul edersek bu yıl 13 bin ton üretim beklemekteyiz.

Motorine Zam Geliyor Motorine Zam Geliyor

Tüccarlar ve üretici bu yıl üründen ve rekolteden memnun. İyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyoruz. Sıkıntı yaşamadan bu sezonu tamamlamayı hedefliyoruz. ” dedi.

Daha önce aynı bahçede elma iç kurdu ile ilgili ayva biyoteknik mücadelesi gerçekleştirildiğini söyleyen Saffet ÜGE,  Ağaçlara asmış olduğumuz feromon teller ile birlikte pestisit kullanımını daha asgariye düşürüp kalıntısız ürün üretmeyi hedefledik. Bu konuda başarılı olduğumuz yaptığımız incelemelerde ortaya çıkıyor. İlerleyen yıllarda yine bu biyoteknik mücadele ile elma iç kurdu ile ilgili veyahut kullanabileceğimiz diğer biyoteknik mücadele yöntemleri neyse her türlü hastalık ve zararlıya karşı ilimizde bu yöntemlerin kullanımını arttırmayı hedefliyoruz. diyerek sezonun tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Editör: Tahir Aygün