GÜNÜN İÇİNDEN

DSO Meclisi Ağustos Ayı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclisi’nin Ağustos Ayı Olağan Toplantısı, Müjdat Keçeci Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantı, Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Toplantının gündeminde İSO İkinci 500 Listesi, TİM ihracat rakamları, İSO Sanayi PMI Raporu, enflasyon, istihdam ve işgücü verileri, sektörel değerlendirmeler, Temmuz ayı faaliyetleri ve gerçekleştirilen ziyaretler yer aldı.

Abone Ol

Denizli Haber DSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Uğurlu, gündem başlıkları ve güncel verilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Temmuz Ayı Oda Faaliyetleri ve gelecek ay yapılması planlanan çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Uğurlu, “Büyüyen ve güçlenen Denizli Sanayi Odası’na bu ay katılan 10 yeni üyemizi tebrik ediyorum. Sanayi ve iş dünyasına katkı sağlayacağına, büyümeye ve gelişmeye destek olacağına inandığım yeni üyelerimizle, aynı çatı altında buluşmuş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.

İSO İKİNCİ 500 LİSTESİNDE DENİZLİ'DEN 9 FİRMA

Uğurlu, İSO İkinci 500 Listesi’nde yer alan 9 Denizlili firmayı tebrik ederek, bu firmaların sektörel dağılımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tekstil sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Uğurlu, kablo ve bakır tel, elektrik-elektronik sektörleri hakkında görüşlerini aktardı.

"KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÜRETEMİYORUZ"

TİM tarafından açıklanan ihracat rakamlarına değinen Uğurlu, “Temmuz 2024’de 352 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Geçen ayki ihracata göre yaklaşık %5 artış, geçen yılın aynı ayına göre %2’lik artış söz konusu. Denizli ihracatında tekstil ve konfeksiyon ile madencilik sektöründeki düşüş dikkat çekiyor. Ayrıca kilo başına ihracatın düştüğünü görüyoruz. Türkiye’nin ihracat birim fiyatı %8 düştü. Rakamlar, katma değerli ürün üretemediğimizin göstergesi” ifadelerini kullandı.

"BU TABLO DARALMANIN EN NET GÖSTERGESİ"

İSO Türkiye İmalat PMI Anketi’nin Temmuz 2024 dönemi sonuçlarına değinen Uğurlu, yüksek finansman maliyetleri ve talepteki zayıflama nedeniyle Türkiye İmalat PMI’nın Temmuz’da üst üste 5. ayda gerilediğini belirtti. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranının Temmuz’da %75,9’a düştüğünü ifade eden Uğurlu, “İmalat sanayi sektöründeki talep zayıflığı belirgin seviyelere ulaştı. Son 9 aylık dönemde ilk kez 10 sektörün tamamında siparişler yavaşladı. Tüm sektörlerde ihracat talep düşüşü var. Bu tablo daralmanın en net göstergesi” dedi.

"ENFLASYON RAKAMLARINDA ZİRVE NOKTAYI GÖRDÜK"

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin grafiği meclis üyeleri ile paylaşan Uğurlu, “TÜFE'deki değişim Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Artışın en yüksek olduğu ana grup ise %104,50 ile eğitim oldu. Enflasyon rakamlarında zirve noktayı gördük” dedi.

İSTİHDAM VE İŞGÜCÜ VERİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

DSO Genel Sekreteri Dr. Sezgi Akbaş, istihdam ve işgücü verileri ile ilgili bir sunum yaptı. Akbaş, Türkiye ve Denizli'nin mevcut durumu ile potansiyeli hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. İl İstihdam Kurulu Toplantısı’nın 22 Temmuz’da Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun başkanlığında gerçekleştirildiğini belirten Akbaş, “Temsil ettiğimiz grup, Denizli sanayisinin, istihdamının lokomotifi konumunda. 50’den fazla işçi çalıştıran toplamda 540 firmamız var. Bu firmalarımız toplamda 73 bin çalışanın istihdamından sorumlu. Bu firmaların istihdama katkısı büyük” dedi.

DİĞER GÜNDEM MADDELERİ VE KARARLAR

Toplantıda, Pamukkale Teknokent’in Denizli Sanayi Odası’nın kurucusu ve yürütücüsü olduğu Denizli Model Fabrika’ya paydaş olması ile ilgili gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi. Diğer gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı, dilek ve temennilerin aktarılmasıyla sona erdi.