Denizli Haber - Anayasa Mahkemesi (AYM), devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti.

Bu karar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında geçen yıldan beri emekli olup bu kurumlarda çalışmaya devam edenleri de etkileyecek.

2021 yılına kadar emeklilerin kamuda çalışması tamamen yasaklanmıştı. 2021 yılında kabul edilen bir torba kanunla 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na ''Ek madde 20'' eklendi.

Eklenen bu maddeyle Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilçay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı'ında emekli aylığı kesilmeksizin çalışmaya izin verildi.

Ayrıca, bu kurumlarda emekli olduktan sonra çalıştıkları için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklileri iptal edilen ve geçmişe yönelik ödenen emekli aylıkları için borç çıkartılanlara af getirildi.

Geçen yıl çıkan torba kanunlarla Antalya Diploması Forumu ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı da Ek Madde 20 kapsamına alındı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), söz konusu ek maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, başvuru üzerine Ek Madde 20’yi tamamen iptal etti.

AYM kararında, genç nüfusun kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamının artırılması amacıyla yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmış kişilerin bu kurumlarda çalışmasının yasaklandığı, ancak söz konusu ek madde ile belirli kurumlara istisna getirilmesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Bu kararla, devletten yardım alan söz konusu dernek ve vakıflarda emekli çalıştırılmasına izin veren Ek Madde 20 tamamen iptal edildi.

AYM'nin iptal kararı, 14 Haziran 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığı gün yürürlüğe girdi.

Başta Kızılay olmak üzere, bu dernek ve vakıflarda geçen yıldan bu yana EYT kapsamında emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden çok sayıda kişi bulunuyordu.

9. Yargı Paketi görüşülecek “Anne ve çocuk soybağı için dava açmak zorunda!” 9. Yargı Paketi görüşülecek “Anne ve çocuk soybağı için dava açmak zorunda!”

Bu kişiler, kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ya emekli aylıklarını kestirerek çalışmaya devam edecekler ya da çalıştıkları dernek ve vakıflardan ayrılmak zorunda kalacaklar.

Editör: Tahir Aygün