Faturanın tarifi Vergi Usul Kanunumuzun 229.maddesinde yapılmıştır. Madde hükmü şu şekildedir; Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır. Tanzim edilecek faturaların şekil ve nizamının nasıl olacağı da yine V.U.K. 230.ve 231.madde hükümlerinde belirtilmiştir.
Piyasa koşullarında yaygın olarak kullanılmakta olan Açık Fatura/Kapalı Fatura terimleri ne yazık ki V.U.K. hükümleri arasında yer almamaktadır. Sadece V.U.K. 231.madde hükmü alt bentlerinde tanzim edilen faturanın baş tarafının iş sahibi veya adına imzaya yetkili olanlar tarafından imzalanması gerektiği belirtilmiştir.
Kapalı Fatura terimi hayatımıza 21 Aralık 1948 gün ve 6.no.lu Teamül ile Ankara Ticaret Odası tarafından kazandırılmıştır. Söz konusu karar şu şekildedir; Ticarethane tarafından satışı yapılan mallara ait fatura muhteviyatı alıcı tarafından ödendiğinde, bayi tarafından faturanın altına damga pulu yapıştırılarak tarih, ticarethane klişe veya mührü ile birlikte salâhiyettar olan tarafından imza edilerek pul iptal olunur. Bu şekildeki faturaya bedeli alınmış (kapanmış, akide edilmiş) fatura denir.
Türk Ticaret Kanunumuzda söz konusu oda kararını destekler bir hüküm yer almaktadır. Madde hükmü şu şekildedir; 3. Fatura ve teyit mektubu MADDE 21- (1) Ticari işletmesi bağlamında bir mal satmış, üretmiş, bir iş görmüş veya bir menfaat sağlamış olan tacirden, diğer taraf, kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini isteyebilir.
Bu husus ile ilgili yargıya taşınan olaylarda mahkemeler farklı hükümler vermişlerdir. Bazı hükümlerde kapalı fatura mantığı benimsenirken bazı hükümlerde de bedelin alındığının açıkça ifade edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Tabii birde tevsik zorunluluğu burada önem arz etmektedir. V.U.K. genel tebliğine göre 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren 7.000 TL ve üzeri bir faturayı defaten nakit olarak ödemeniz mümkün değildir, bu ödemenin banka aracılığı ile yapılması da zorunludur. Aksi takdirde ödeme yapılmamış sayılacaktır.
Makalemizi konu hakkında naçizane fikrimizi ve önerilerimizi ifade ederi son vermek istiyoruz. Tanzim etmiş olduğunuz veya tarafınıza tanzim edilen KAPALI FATURALAR için muhakkak ki faturanın alt tarafına basılan kaşe üzerine “İŞ BU FATURA BEDELİ NAKTEN TAHSİL EDİLMİŞTİR” ibaresi, tarih ve ıslak imza olmasına veyahut TAHSİL/TEDİYE MAKBUZU ile eşleştirilmesine dikkat ediniz. Böylece ileride oluşabilecek uyuşmazlıklarda eliniz güçlenmiş olacaktır diyor, saygılar sunuyoruz. Hoşça kalın.
Murat Sayar/S.M.Mali Müşavir
Asist Denetim Danışmanlık S.M.Mali Müşavirlik Ltd.Şti.
www.asistdenetim.com.tr/muratsayar@asistdenetim.com.tr