Denizli Haber - Denizli’nin kültürel gelişimine önem veren Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, 2004 yılından bu yana “Geçmişten Günümüze Denizli” dergisini Denizlilere sunmaktadır. Dergi; tamamıyla gönüllülük esasına dayalı olarak destek olan ve çoğu akademisyenlerden oluşan Yayın Kurulunun özverili gayretleriyle, unutulmaya yüz tutmuş eski yaşantıları, örf ve adetleri, anıları kısaca kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmakta, Denizli’de iz bırakan kişileri, yaşantılarını ve tecrübesi ile örnek olacak toplum liderlerini tanıtmaktadır. Yerel bir Tarih ve Kültür Dergisi olan Geçmişten Günümüze Denizli dergisi; Denizli’nin öz değerlerinden kopmamasını ifade ederken, geçmişle olan bağını kurmaktadır. Yayınlanmış olan sayıların tamamına dergi.csavakfi.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

F0937368 78B6 48B3 Acea 7A28A91E2595

 22 Ocak 2025 tarihinde "Geçmişten Günümüze Denizli" Dergisinin 68. Sayısına yazılarıyla katkı sağlayan değerli yazarların katılımıyla Denizli Kent Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda konuyu çeşitli yönleriyle ele alan uzmanlar, konuyu yeniden kamuoyunun gündemine taşıdılar.

Eb5C3372 86C7 4994 Bf62 2A3C05Be57F7

Bu toplantı ile Denizli’nin zenginlikleri bir kez daha gözler önüne serildi. Yazarların yanı sıra Denizli’nin tarihine ve turizmine gönül veren uzmanların ve basın mensupların katılım sağladığı toplantıda, Denizli’nin turizm potansiyelinin farklı boyutları ele alındı. Konuşmacılar, antik kentlerden inanç turizmine, termal kaynaklardan doğal güzelliklere kadar geniş bir yelpazede Denizli’nin öne çıkan değerlerini değerlendirdi. Özellikle Pamukkale, Hierapolis ve Laodikeia gibi dünya çapında bilinen tarihi mirasların yanı sıra, gastronomi ve alternatif turizm alanlarındaki fırsatlar da gündeme getirildi.

B58F5C6F Ffc3 4660 A759 Aac0B0Ca569C

Dergi yazarlarından PAÜ Öğr. Üyesi ve Laodikeia Kazısı Başkanı Sayın Prof. Dr. Celal Şimşek konuşmasında “Denizli Tanrı’nın boş kaldığı bir dönemde yarattığı tabirinin kullanılabileceği bir coğrafya, çok güzel. Denizli arkeolojik kültürler yönüyle çok çeşitli ve zengin bir şehir. Ulusal ve uluslararası alanda tanıtımının yapılması çok önemli.” Dedi.

PAÜ Öğr. Üyesi ve Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Serkan Bertan, “Sürdürülebilir turizm anlayışı ile kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve turizmin geliştirilmesi amacıyla sesli rehber mobil uygulama projesi hazırlanmıştır. Projede ana temalar için yöreye özgü tematik güzergâhlar, haritalar ve destekleyici güzergâhlar ele alınmıştır.” Dedi ve mobil uygulamanın detaylarını anlattı.

48Ff3492 40Af 450D B718 8Ae78Ffb50D5

PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. Cihat Alçiçek; Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek, Doç. Dr. Alper Yener Yavuz ve Dr. Erhan Tarhan ile birlikte hazırladığı yazısı kapsamında “1 milyon 200 bin yıl önce yaşamış olan ve literatüre “Denizli İnsanı” olarak geçen Denizli’de bulunan fosil, Anadolu için büyük önem taşımaktadır. Bu fosil Kent Müzemizde sergilenmektedir.” Diyerek bu fosilin Denizli Turizmi için önemini vurguladı.

Denizli'de Araç Sayısı Rekor Kırdı Denizli'de Araç Sayısı Rekor Kırdı

PAÜ Turizm Fakültesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. Nurten Çekal toplantıda yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Denizli, Ege bölgesinde tarım ve hayvancılığın hakim olduğu dokumacılık ve çeşitli sanayi kollarının da oldukça geliştiği zengin bir il olması sebebiyle tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hem coğrafi konumu hem de iletişim içinde olduğu uygarlıkların etkisi Denizli’nin ilçelere göre de farklılaşan çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olmasını sağlamıştır.” dedi ve gastronomi turizmi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

PAÜ İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. Turgut Tok Denizli Kent Müzesinin kuruluş sürecinden ve müzede sergilenen eserlerden bahsederek “Denizli ve yöresi, doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel, tarihi derinliği günümüze kadar taşıyan ve yaşatan bir bölgedir. Tarihe, kültüre dokunmak, hissetmek, yaşamak isteyenlerin görmesi, tanıması, gezmesi gereklidir.” Dedi.

Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Abalıoğlu derginin son sayısının sadece Denizli Turizmine yer veren özel bir dosya olarak hazırlandığını belirterek “Denizli, sahip olduğu zengin tarihî miras, eşsiz doğal güzellikler ve kendine özgü kültürel değerlerle turizmde hak ettiği yeri almak için büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendirilebilmiş değiliz. Etkili bir tanıtım stratejisi ve altyapı yatırımlarıyla Denizli dünya turizminin önemli merkezlerinden biri haline getirilebilmelidir. Bu konunun bir gelecek vizyonu şeklinde ortaya konulması ve bu konuda yol haritası belirlenmesi gerekliliği açıktır.” Dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Hüdaverdi Otaklı “Önceden Pamukkale dışında bir destinasyonumuz yoktu, turizme yatırımlar yapıldı ve yeni destinasyonlar oluşturuldu. İlimizde çok güzel rotalar oluşturulabilecek turizm çeşitliliği bulunuyor. Tespitlerimizi yaparak çözüm odaklı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” Dedi.

Açık Kapı Şube Müdürü Sayın Turhan Veli Akyol “Denizli; bir endüstri, tarım, tekstil ve turizm kentidir ve Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur; turizm çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Hizmete giren Kent Müzesi, Türkiye’de çok ciddi manada örnek olan Laodikya kazısı başta olmak üzere, antik kentlerdeki kazılar ve daha pek çok şey Denizli’nin bir turizm şehri olduğunu da ispat-ı vücut eder hale gelmiştir. Denizli için “Turizm Kavşağı” ibaresini kullanabiliriz. Sektörden tüm paydaşların katılımıyla yapılacak çalışmaların ve girişimlerin, Denizli turizmine ciddi katkısı olacaktır.” Dedi.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Sayın Gazi Murat Şen “Şehrimizin turizm altyapısının geliştirilmesi, özellikle hava ulaşımındaki yetersizliklerin giderilmesi ve yeni bir arkeoloji müzesi gibi yatırımların hayata geçirilmesi, Denizli’nin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Denizli, tarihi, doğal güzellikleri ve sağlık turizmi olanaklarıyla, Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından biri olmaya adaydır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için planlı ve sürdürülebilir yatırımların önemi büyüktür.” Dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Denizli Bölge Başkanı Sayın Turan Köseoğlu “Turizmin kılcal damarları seyahat acentalarıdır. Özellikle seyahat acentaları ve rehberler turizmin gelişmesi için çok önemlidir. Bölgemizin daha fazla ziyaretçi alması için acentaların biraz daha önemsenmesi lazım. Denizli’de büyük bir turizm potansiyeli var, ayrı ayrı hepsinin işlenip tanıtılması gerekiyor. Şehrimizin bir turizm master planının olması gerekiyor. “ dedi.

Toplantı sonunda mensuplarının soruları yanıtlandı. Denizli’nin Turizmine olan ilgiyi artırmayı ve turizme katkı sağlamayı hedefleyen bu anlamlı etkinlik, büyük bir beğeniyle karşılandı.

Derginin bu sayısının ayırıcı özelliği, Denizli turizmine yönelik son zamanların somut önerilerini derleyip toparlayan bir dosya olması. Dolayısıyla yerel yönetimde bu konuda karar vericilerin ilgisini çekecek bir içerik sunması dikkat çekmektedir. Bu sayıda, Editör Prof.Dr. Süleyman İnan’ın belirttiği gibi Denizli turizmine sahici anlamda gezgin (turist) olunmaktadır.