GÜNÜN İÇİNDEN

İkinci El Taşıt Ticaretinde Yeni Dönem

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarında dolandırıcılık ve kayıt dışı işlemleri önlemek için yeni bir düzenleme getirdi. Artık araç alım satımlarında herkes için Güvenli Ödeme Sistemi zorunlu olacak.

Abone Ol

Denizli Haber - Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle hem ikinci el hem de sıfır araç satışlarında yeni kurallar getirildi. Güvenli Ödeme Sistemi’nin tüm vatandaşlar tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

İkinci el taşıt ticaretinde satış bedeli ile mülkiyetin eş anlı el değiştirmesi için oluşturulan Güvenli Ödeme Sistemi, Türkiye Noterler Birliği tarafından 3 Şubat 2020'de devreye alınmıştı. Önceki yönetmelikle sadece oto galeriler için zorunlu olan bu sistem, bugünden itibaren tüm vatandaşları kapsayacak şekilde genişletildi. 27 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu zorunlulukla, alıcı ve satıcı arasında güvenli bir ödeme süreci sağlanacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Güvenli Ödeme Sistemi'nde, araç bedeli nakit, havale veya EFT ile ödendiğinde, para ve mülkiyet eş zamanlı olarak el değiştiriyor. Satış işlemi sırasında bankalar, elektronik para ve ödeme kuruluşları "aracı kuruluş" olarak görev yapacak. Noter işlemi sırasında taşıtın satışa uygunluğu kontrol edilecek ve Güvenli Ödeme Sistemi kaydının olup olmadığı incelenecek. Para aktarımı doğrulanmadığı takdirde satış işlemi gerçekleşmeyecek.

DOLANDIRICILIK RİSKİ AZALACAK

Yeni sistem ile dolandırıcılık ve sahtecilik olaylarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Para transferlerinin hızlı ve güvenli şekilde yapılması sağlanırken, işlemler kayıt altına alınarak kayıt dışılık azaltılacak. Nakit ödemelerde sahte para kullanımı ya da devir sonrası ödeme yapılmaması gibi riskler ise tamamen ortadan kaldırılacak.