GÜNÜN İÇİNDEN

İşler Yolunda Gitmediğinde

Abone Ol

Sebep her ne olursa olsun birçok konuda yaptığımız işler istediğimiz gibi ilerlemeyebilir ya da olumsuz sonuçlanabilir. Bazen basit bir sakarlıkla üzerimize döktüğümüz kahve, bazen ise ödemeyi unuttuğumuz bir fatura yüzünden olabilir. Siparişinden vazgeçen müşteri, seansını son dakika iptal eden danışan da olabilir. Sebep bazen de sağlıkla ilgilidir. Dişinde ani ağrı ya da düşüp bir yerini incitmen sonucu işlerin aksayabilir.

Burada iki seçeneğimiz var. Olumsuz olana odaklanabiliriz. Sakarım, unutkanım, şanssızım, insanlar sorumsuz, yetersizim, sağlıksızım gibi negatif motivasyon kelimeleri ile soruna cevaplar üretebiliriz. Bu cevaplar o an bulabildiğimiz tek cevap gibi görünse de bilinçaltımız bu cevapları başka durumlarda kullanılacak kelimeler olarak kaydedecektir.

İkinci seçeneğimiz ise motivasyonumuzu geliştirmeye odaklanmaktır. İkinci seçenek için yaşamı önce bir tanımlayalım. Yaşamı hareketlilik, gelişim, canlılık kelimeleri ile tanımlasak, zıttı olan ölümü de durağanlık, gelişmeyen, cansız olarak tanımlardık. O halde sorunumuzu ele alırken ikinci seçeneği seçtiğimizde yaşamımızı geliştirmeye, devamlılığı sağlamaya yönelik çözüm üretmemiz ve kendimize cevap olarak kullandığımız cümleleri bu yönde seçmemiz gerekir.

Kusur olarak gördüğünüz yönlerinizi de acı veren duygularınızı da dinleyin size söylediklerini savunmacı tutumunuzdan vazgeçerek cevap bulmaya gerek duymadan sadece ve sadece dinleyin. Cevap üretmeye başlamadan önce kendinizin yanında olduğunu hissettirin.

Tabi ki düşünmek, hissetmek, kabul etmek ve belki de gerekli ise yaşam tarzını değiştirmek kolay bir süreç olmayabilir. Ama burada birçok seçeneğinin varlığını bilmek önemli. Bir kez başka türlü düşünmeye başladığında, bir adım bile attığında kendini iyi hissetmeye başlarsın. Sihirli bir dokunuşa ihtiyaç duymak yerine içinde var olan potansiyele odaklanmayı seçersen, gerçeğinle yüzleşmeye başlarsın. Önce sadece dinlersin sonra yeni yollar keşfedersin.

Kendine sağlayacaklarına şöyle bir göz gezdirelim; Kendini cevap bulmaya çalışmadan sadece dinlemeyi öğrenmek, düşünce yapını geliştirip iyileştirmeye odaklanmak, seçtiğin yeni koşulunda uygulamalar için kendini disipline etmek, hislerinle yüzleşmek, sorunlarının sorumluluklarını kabul etmek ve değişime daima açık olmak. Bu yolda bir yaşam koçundan destek alarak da ilerleyebilirsin. Önemli olan farklı farklı tercihlerin senin için var olduğunu bilerek, varlığının hakkını vererek ve potansiyelini yükselterek yaşamaktır.

Bu haftaki film önerim Mr. Nobody ( Bay Hiçkimse) olacak iyi seyirler diliyorum. Sağlıcakla kalın haftaya bambaşka bir konuda buluşmak dileğiyle…