Denizli Haber - Aydın`da Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü`ne bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu`nda 25 Ekim 2023 tarihinde yaşanan asansör kazasında bir öğrenci hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturmalar devam ederken özellikle kamu kullanımına açık asansörlerin güvenlik sorunlarını yeniden gündeme taşıdı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol, “Kazada hayatını kaybeden öğrencimizin ailesine, sevenlerine ve arkadaşlarına baş sağlığı dilerken, yaralı öğrencilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.
“KAMUSAL DENETİMİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ ANA NEDENLERDENDİR”
Söz konusu kazanın asıl nedenlerinin yürütülecek resmi soruşturma sonunda bilirkişiler tarafından belirleneceğini belirten Başkan İyiol, “Ancak söz konusu olay, kamusal denetimin özelleştirilmesinin ve özel sektör eliyle yürütülen bir ticari faaliyet alanı haline gelmesinin bu tip kazaların ana nedenlerinden biri olduğunu bir kez daha göstermiştir.
KAZALAR MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNDEKİ EKSİKLİKLER NEDENİYLE YAŞANMAKTADIR
Can kayıplarına yol açan bu olaylar maliyetleri düşürme yoluyla ve bakım, onarım ve kontrol temelli mühendislik hizmetlerindeki eksiklikler nedeniyle yaşanmaktadır” dedi.
“YÖNETMELİKTEKİ ŞARTLARA GÖRE BAKIM YAPILMIŞ OLSAYDI BÖYLESİ ACI BİR OLAY YAŞANMAZDI”
Söz konusu olayın asansörün kapısı açık biçimde aşağı doğru kayması sonucu kabin ile durak kapısı arasına bir öğrencimizin sıkışması üzerine yaşandığını ifade eden Başkan İyiol, “Bu olayın kabinin kapı açık olarak aşağıya kaymasını engelleyen tertibatın (UCM) görevini yerine getirmediğinden dolayı meydana geldiği anlaşılmıştır. Ancak hafif kusurlu olduğunu gösteren mavi etiket iliştirilmiş bir asansörde, ilgili yönetmelikteki şartlara göre bakım faaliyetleri yapılmış olsaydı böylesi acı bir olayın yaşanması mümkün olmazdı” dedi.
“ODA ile SÖZLEŞME 2020 YILINDA FESEDİLDİ”
Kazanın yaşandığı asansörün bakımı periyodu konusunda bilgi veren Başkan İyiol, “Odamız ile Efeler Belediyesi arasındaki asansör periyodik kontrol protokolü, 2020 yılının Mart ayında belediye tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş olup, aynı alanda yetkili özel bir muayene kuruluşu ile yeni bir protokol imzalanmıştır. Dolayısıyla söz konusu asansörün montajı bu tarihten sonra yapılmıştır ve Odamızın periyodik denetim süreçleriyle herhangi bir ilgisi kalmamıştır. İlgili asansörün 2020 yılında Efeler Belediyesi sınırları içerisindeki asansörlerin muayenesini yapmaya yetkili özel bir şirket tarafından tescil kontrolü yapılmış ve kontrol raporu doğrultusunda söz konusu asansör ilgili idare tarafından kayıt altına alınmıştır” dedi.
“BU OLAY ASANSÖR BAKIM FAALİYETİNİN KAMUSAL BİR ANLAYIŞLA YÜRÜTÜLMESİ GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞTİR”
Yaşanan elim olayın asansörlerin bakım faaliyetlerinin önemini bir kez daha altını çizdiğini belirten İyiol, “Kazanın etkin bir şekilde aydınlatılması, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve benzer kazaların tekrarının önlenmesi için kazanın meydana geldiği asansörün tasarım, belgelendirme, tescil, periyodik kontrol, bakım süreçleriyle ilgili bilgilerin detaylıca açıklanması gerekir. Bu olay kamusal ve yoğun kullanıma tabi asansörlerin bakım faaliyetinin, bakım periyodunun önemini ve bu hizmetlerin kamusal bir anlayışıyla yürütülmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Asansörlerde bakım yapan yetkili servislerin ve çalışanlarının yeterliliklerinin de gözden geçirilmesi gerekir” dedi.