İçinize çektiğiniz her nefeste aslında yaşamınızın sizin kontrolünde sürdüğünü ve bedeninizin de ölüm anına kadar bunu devam ettireceğinin güveninde olduğunu hissedersiniz. Bazen farkında olduğunuz, düşündüğünüz bir an gelir ve sadece nefes aldığınız için şükredersiniz.

Ancak iş, eş, aile, eğitim, çocuklar gibi konular olduğunda hayatınızın kontrolü ve güvenle devamlılığını sağlamak konusu oldukça karmaşıklaşır. Kendine ait kararları verebilmek, korku ve endişelerle başa çıkmak, kaygılarınıza rağmen hedeflerinize başarıyla ulaşmak istersiniz. Duygusal anlamda da mantıksal düşüncelerinizde de kontrolü ele alma sürecinin hayatının bazı yıllarında ya da dönemlerinde sizi yaşamınızı sorgulatmaya yönlendirebilir.

Duygusal olarak yaşadığınız her ne olursa olsun ilk adım kontrollü gerçeklik sağlamak olmalıdır. Bunu da başkalarına yüklediğimiz sorumlulukları onlardan geri alarak yapabiliriz.

Örneğin;"Sözlerin ve davranışlarınla beni incittin." yerine, "Senin bana tepkin nedeniyle oluşturduğum düşüncelerle kendimi incittim." cümlesine dönüştürüp başkalarına verdiğimiz incitme izinlerini sonlandırabiliriz.

"Her şey kötü gidiyor çok mutsuzum." yerine "Kendimi kötü hissetmeme neden oldum." cümle dönüşümüyle kendimize yaşattığımız olumsuz duyguların sorumluluğunu hissedebiliriz.

"Benim hakkımda şunları söyledi demek ki öyle." yerine "Başkalarının fikirlerini kendi fikirlerimden daha ciddiye aldım." diye düşünerek öz farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Kendi cümlelerinizi oluşturup madde madde yazarak 'Kontrollü gerçeklik' dediğimiz kendi duygu gerçeklerinizle yüzleşip onları kontrol altına alabilirsiniz. Bunu sağladığınızda aslında mesaj da çok açık oluyor:

DEGİAD Yelken Takımı, 23. Bosphorus Cup'ta İkinci Oldu! DEGİAD Yelken Takımı, 23. Bosphorus Cup'ta İkinci Oldu!

"Duygularınızdan da düşüncelerinizden de siz sorumlusunuz."

"Düşündüğünüzü hissedersiniz ve karar verdiğinizde de yeni düşünceler geliştirmeyi öğrenebilirsiniz."  

Sizi güçsüzleştiren duyguları hissetmenize neden olan düşüncelerinizi keşfetmeniz dileğiyle haftaya buluşana kadar sağlıcakla kalın...

Editör: Tahir Aygün