GÜNÜN İÇİNDEN

Mutsuz Olmamayı Öğrenmek

Abone Ol

Bu günkü köşe yazıma ‘Mutlu olmak’ kavramını tanımlayarak başlayayım. Mutlu olmak; bireyin yaşamına dair olumlu düşünce ve duygularının miktarca üstünlüğüdür. Sevdiğin bir insan ziyaretine gelir, mağazada beğendiğin pantolon üzerine tam olur, günlük banka-market vb işlerini erken bitirirsin, öğrencisindir sınavından geçtiğini öğrenirsin, işinde terfi alırsın vb.. Mutluluğu yaşamak da kolaydır, mutluyum diye bile düşünmezsin sadece onu yaşarsın.

‘Mutsuz olmamak’ ise bambaşka bir kavramdır. İlk bakışta zıttı gibi görünse de emek ister. Alışkanlıkları, kalıpları değiştirmek, hatta bazen yıkmak bile gerekebilir. Farkındalık gerektirir. O anda yani kendinizi mutsuz hissettiğinizi fark ettiğiniz anda yapacağınız düşüncelerinizdeki ve duygularınızdaki olumsuz üstünlüğe son vermek olmalıdır. Nedeni ne olursa olsun mutsuz olma süresi, mutsuz olmayı tercih etmemiz bizi ve bizimle birlikte yaşayan diğer bireyleri de olumsuz etkilemektedir.

Gün içinde bir sürü sıkıntılı durum yaşıyoruz. İşte, trafikte, okulda, evde, seyahatte vb. mutlu olamayacağımızı düşündüğümüz bu anlarda bazen kara mizah kullanarak mutsuzluk halimizin hissettiklerini azaltmaya çalışırız.

 “Hayatım bir film olsa, büyük ihtimalle dram kategorisinde olurdu, Ama en azından biletler bedava olurdu.”

İster kara mizah yaparak isterseniz de mutsuzluğunuzu kabullenmeyi seçerek bir süre daha devam edebilirsiniz. İçinizdeki uyanış hayatınızda değişiklik isteğini iyice arttırıp “Başka bir yol bul!” diye sizi sıkıştırmaya başladığında mutsuz olmamayı öğrenmek en değerlisi oluyor. Peki mutsuz olmamayı nasıl öğreneceğiz?

Rahatsız olduğunuz şey yaşadığınız bir durum, tartıştığınız bir insan,  çok gürültülü bir ortam olabilir. Her ne oluyor ise o anda mutsuz olmamayı seçmek için rahatsızlık-mutsuzluk ilişkinizin yeni tanımını yapın. Mutsuz olmamayı öğrenmek sizi rahatsız eden konulardaki bakış açınızla, mutsuz olmaya izin verip-vermemeniz seçimi ile başlar. Acıya takılıp beklemek yerine yaşanılanı değiştirebilirsiniz ya da o andaki durumu eskisi gibi değerlendirmeyip yeni bir bakış açısı seçerek rahatsızlığı ortadan kaldırabilirsiniz.

Son olarak sizlere bir film önerisinde bulunmak istiyorum. Animasyon dalındaki filmin adı “Inside Out” (Ters Yüz) Şimdiden iyi seyirler…

Saygı ve sevgilerimle haftaya görüşmek dileğimle…