Denizli Haber - Dereköy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2005 yılından bu yana, sosyal devlet anlayışıyla gerçekleştirilen reformlar sayesinde, özel gereksinimli bireyler için eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri dünyaya örnek bir model haline geldi. Ancak bugün, bu merkezlerin sürdürülebilirliği için destek eğitim seans saatlerinin artırılması, öğretmen ve personel ücretlerinin iyileştirilmesi ve eğitim ücretlerinin ekonomik göstergelerle uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.”
*3.294 KURUMDAN 539.000 BİREYE HİZMET*
Açıklamada, 2005 öncesinde yalnızca 35.000 özel gereksinimli bireye hizmet sunulurken, bugün bu sayının 539.000’e ulaştığı ifade edildi. Türkiye genelindeki 3.294 kurumda görev yapan 57.500 nitelikli personelin, özel gereksinimli bireylerin gelişiminde kritik bir rol oynadığı belirtildi.
*TALEPLER*
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin hizmetlerini sürdürebilmesi için aşağıdaki talepler sıralandı:
- Destek eğitim seans saatlerinin artırılması: Mevcut 8 saat bireysel ve 4 saat grup eğitimin, özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarına daha uygun şekilde yeniden düzenlenmesi.
- Personel ücretlerinin iyileştirilmesi: Eğitim hizmetinin etkinliğinin artırılması için çalışanlar arasındaki ücret farkının giderilmesi.
- Destek eğitim ücret artış oranının bir kritere bağlanması: 2006 öncesinde asgari ücretle eşit olan eğitim ücretlerinin, günümüzde asgari ücretin dörtte biri seviyesine düşmesi nedeniyle sürdürülebilir olmaktan uzaklaşması.
*CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRI*
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yapılan çağrıda, 0-8 yaş aralığındaki özel gereksinimli çocukların eğitimine öncelik verilmesi gerektiği vurgulanırken, seans ücretlerinin KDV hariç net asgari ücretin %50’si olarak belirlenmesi için yasal düzenleme talep edildi.
Kaynak: drttv.com