SİYASET

Öztürk “Yumurta ağza gelmeden çözüme kavuşturabilirdik”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta, Köy Kanunu’nda yapılacak değişiklikler gündemde. AK Parti’nin sunduğu kanun teklifi, Geçici 5. Madde kapsamında hak sahiplerine tanınan bina inşa süresini 4 yıl uzatmayı öngörürken, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise daha önce aynı süre için 5 yıl uzatma teklifi vermişti. Dün TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Öztürk, hem teklifine ilişkin açıklamalar yaptı hem de kırsal kalkınmaya dair önemli vurgularda bulundu.

Abone Ol

Denizli Haber - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta, Köy Kanunu’nda yapılacak değişiklikler gündemde. AK Parti’nin sunduğu kanun teklifi, Geçici 5. Madde kapsamında hak sahiplerine tanınan bina inşa süresini 4 yıl uzatmayı öngörürken, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise daha önce aynı süre için 5 yıl uzatma teklifi vermişti. Dün TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Öztürk, hem teklifine ilişkin açıklamalar yaptı hem de kırsal kalkınmaya dair önemli vurgularda bulundu.

“Yumurta Ağza Gelmeden Çözüme Kavuşturabilirdik”

Daha önce 5 yıl uzatma talebiyle Meclis’e teklif sunduğunu hatırlatan Yasin Öztürk, “Ben iki ay önce Köy Kanunu’ndaki Geçici 5. Madde kapsamında hak sahiplerine tanınan sürenin beş yıl uzatılması için bir kanun teklifi vermiştim. Elbette biz müneccim değiliz, malum da olmadı, vatandaşlarımızın bu konudaki mağduriyetlerini bizlere aktarmasıyla bu düzenlemenin gerekli olduğunu fark ederek vermiştik,” dedi.

Vatandaşların yaşadığı mağduriyetin iktidar milletvekillerine de ulaştığını belirten Öztürk, hükümete eleştiride bulunarak, “İyi de tabiri caizse yumurta ağza gelinceye kadar vatandaşlarımızı diken üstünde tedirgin etmektense, bu çözümü sadece erteleyerek değil, somut adımlarla neticelendirerek çözebilseydik, değil mi? Teklifinize bakınca görüyorum ki siz bu süreyi dört yıl daha uzatmayı tercih etmişsiniz. Teşekkür ederiz. Bizim için önemli olan milletimizin sorunlarının çözülmesidir, kanun teklifinin kimden geldiğinin bir önemi yoktur,” ifadelerini kullandı.

“Kırsal Kalkınma Barınma ile Sınırlı Kalamaz”

Öztürk, Köy Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin kırsal kalkınmayı desteklemek açısından önemli olduğunu ancak yetersiz kaldığını ifade etti. Kırsal kalkınmanın yalnızca barınma sorununu çözmekle sınırlı olmaması gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Köy Kanunu’nda yapılan değişiklikler kırsal kalkınmayı desteklemek açısından önemli bir adımdır ancak burada şu gerçeği de kabul etmemiz gerekiyor: Kırsal kalkınma, yalnızca barınma sorununu çözmekle sınırlı değildir. Kırsal bölgelerdeki ekonomik faaliyetlerin teşvik edilmesi, altyapının güçlendirilmesi ve temel hizmetlerin erişilebilir hâle getirilmesi gerekmektedir,” dedi.

“Tarım ve Hayvancılık İçin Teşvik Politikaları Şart”

Kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlerin desteklenmemesinin bu alanlara olan ilgiyi azalttığını belirten Öztürk, “Bugün kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılık gibi temel ekonomik faaliyetlerin desteklenmemesi bu alanlara olan ilgiyi azaltmakta, köylerde yaşamayı cazip olmaktan çıkarmaktadır,” ifadelerini kullandı.

Hak sahiplerine yalnızca barınma değil, sürdürülebilir bir gelir elde etme imkânı sağlanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Köy yerleşim planları kapsamında taşınmaz edinen vatandaşlarımızın yalnızca barınma hakkına değil aynı zamanda sürdürülebilir bir gelir elde etme imkânına da sahip olması sağlanmalıdır. Bu nedenle, tarım ve hayvancılık faaliyetini destekleyecek teşvik politikalarının da hayata geçirilmesi elzemdir,” diyerek, kırsal kalkınmanın çok yönlü bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söyledi.