GÜNÜN İÇİNDEN

PAÜ’de Felsefe Buluşmaları Başladı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Felsefe Bölümü’nün hayata geçirdiği “PAÜ’de Felsefe Buluşmaları” serisinin ilki, Prof. Dr. Yavuz Kılıç’ın “İnsan Olma ve Yaşam Üzerine” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirildi.

Abone Ol

Denizli Haber - Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü’nün düzenlediği “PAÜ’de Felsefe Buluşmaları” etkinlik serisinin ilki 4 Aralık Çarşamba günü Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Kılıç’ın “İnsan Olma ve Yaşam Üzerine” başlıklı konuşmasıyla felsefe buluşmalarının ilkine katkı sağladı.

Prof. Dr. Yavuz Kılıç, konuşmasına insan hakkında konuşabilmek için ilk olarak insan “ne”liğinin ve durumunun belirtilmesi ve bu yolla da bir çerçevenin oluşturulmasının gerekli olduğunu vurgulayarak başladı. “Doğum” ve “ölüm” arasında yer alan “ömür”ün, bir başlangıç ve sona sahip olduğunu, bunun insanda da hayvanda da ortak olduğunu; ancak, yaşam denilen mefhumun “Nasıl yaşamalıyım?” ya da “Ne türden bir insan olmalıyım?” soruları çerçevesinde şekillendiğinin ve bu yolla da insana özgülüğün altını çizen Kılıç, “insan olma”nın bir ömür sürecek bir etkinlik olduğunu belirtti. “Yaşam, ‘insan olma’ söz konusu olduğunda sadece yaşam değil ‘iyi’ yaşama gönderimde bulunur” diyen Prof. Dr. Kılıç, “insan olma ve yaşam” probleminin doğurduğu soruları bizleri sürekli olarak düşünmeye çağırdığını belirtti. Eski Yunan Felsefesi’nde geçen “Kendini Bil / Haddini Bil” sözünün olumsuz çağrışımlarının aksine Mevlana’nın “nefsini bilen kendini bilir, kendine bilen haddini bilir” sözüne daha yakın bir şekilde olumlu anlama sahip olduğu söyleyen Prof. Dr. Kılıç, insanın kendini sınırlarını bilerek yaşamasının ve bu sınırlar dolayımında bir olanak varlığı olarak insanın potansiyellerini fark edebileceğini ve gerçekleştirebileceğini vurguladı. Kendini bilme ve kendini tanıma sürecinin uzun bir arayış olduğunu dile getiren Kılıç, konuşmasını Neşet Ertaş’a atfedilen şu sözle sonlandırdı: “İnsan kendini ne kadar erken bilirse o kadar uzun yaşamış olur.”

Konuşmanın ardından, dinleyiciler sorularıyla katkıda bulunurken felsefe buluşmalarına yakışır bir tartışma ortamı oluştu. Soru-cevap sürecinin ardından Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, Prof. Dr. Yavuz Kılıç’a teşekkür belgesi; Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Sultan Mehmet Öztürk ise hediye takdiminde bulundu.