Denizli Haber - Sarayköy Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış töreninde Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı “Sarayköy’ün Kültürel Mirası: Attouda Antik Kenti ve Hisar Köyü” başlıklı sunumunu, Jeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul ise “Sürdürülebilir Kalkınma Aracı Olarak UNESCO Küresel Jeoparkları” konulu sunumunu gerçekleştirildi.

Sarayköy'de 6 Gün Süren Pamuk ve Hasat Festivali Sona Erdi Sarayköy'de 6 Gün Süren Pamuk ve Hasat Festivali Sona Erdi

Serginin açılış törenine; Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Müdür Yardımcısı Hayrullah Akgün, Denizli Müze Müdürü Nail Uyar, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, ilçe protokolü, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Konferansın açılış konuşmalarında Sarayköy Belediye Başkanı Özbaş, Sarayköy’ün jeotermal enerji, termal turizm, kültür turizmi ve tarım potansiyeline değinerek, “Hisarköy Attouda’da yapılan kazı çalışmalarına destek olduklarını, bundan sonra da destek olmaya devam edeceklerini” belirtti. Sarayköy Kaymakamı Cantürk ise, Denizli’nin turizm anlamında gerçekten değer sahibi olduğunu ifade ederek bunu daha da ileriye götürme, dünyadaki yerini pekiştirme hedefinde olduklarını söyledi ve “burada da değerli bilim insanlarımız sayesinde emin adımlarla ilerliyoruz. Vatandaşlarımızda da bu yönde bilinç arttıkça daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Kolancı: “Attouda’nın Denizli’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olması hedeflenmektedir.”

Konuşmaların ardından konferanslarla devam eden program, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyesi iş birliğinde, PAÜ Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı’nın başkanlığındaki bilimsel bir heyetle birlikte 2021 ve 2023 yılları arasında antik kentte gerçekleştirilen yüzey araştırmaları hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Çalışma heyeti başkanı Doç. Dr. Kolancı şu bilgilere yer verdi:

“Denizli ili, sahip olduğu arkeolojik ve tarihi alanlar bakımından ülkemizdeki en zengin yerleşimlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Denizli ilinin batısında bulunan Sarayköy ilçesinin Hisar Mahallesi sınırlarındaki Attouda Antik Kenti de bu önemli arkeolojik ve tarihi alanlar içerisinde önem taşıyan bir yerleşimdir. Yapılan çalışmalar antik kentin üzerinde kurulan Hisar köyü yerleşimiyle birlikte neredeyse 2700 yıldır kesintisiz bir yaşamın sürdüğünü göstermiştir. Bu özelliğiyle yerleşim, binlerce yıldır sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarındaki birçok uygarlığa ait kalıntıları tek bir yerleşimde ziyaretçiyle buluşturan eşsiz bir açık hava müzesi kimliği kazanmıştır. Attouda Antik Kenti 1988 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş, 2009 yılında Hisar Köyü’ne ait Anadolu geleneksel konut mimarlığının özgün örneklerini oluşturan 143 yapı tescil edilmiş, 2013 yılında ise Kentsel arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Ülkemizdeki 35 adet kentsel arkeolojik sit alanı içerisinde yer alması bakımından önemlidir. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla uzanan yerleşimde, Helenistik, Roma İmparatorluk, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait yapı ve eserler bir arada görülmektedir. Bu özelliğiyle ziyaretçilere bir zaman tüneli görüntüsü sunmaktadır.  2023 yılında tamamlanan yüzey araştırması çalışmalarının 2024 yılı içerisinde kazı çalışmasına dönüştürülmesi planlanmaktadır. Attouda ve tarihi Hisar yerleşiminde yapılması planlanan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla birlikte yerleşimin Denizli’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olması hedeflenmektedir. Bu çalışmalarla birlikte yerleşime gelen ziyaretçiler, antik dönemden günümüze kadar korunan yapıları ve eserleri bir arada görebilecektir”

Prof. Dr. Özkul: “Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde “Denizli Traverten Jeoparkı” kurulması ve tanıtımı için çalışmalar sürdürülmektedir”

Denizli Jeopark Çalışma Grubu üyesi, PAÜ Jeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul’un konferansıyla devam eden etkinlikte, Prof. Dr. Özkul şunları kaydetti: “UNESCO Küresel Jeoparkları, uluslararası jeolojik öneme sahip alanların bütünsel bir koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile yerelden yönetildiği, sınırları ve yönetimi tanımlanmış coğrafi alanlardır. Jeoparklar içinde aynı veya farklı türden alanların/jeositlerin yanı sıra, ekolojik, arkeolojik ve kültürel alanlar da yer alır. Şu anda 48 ülkede 195 UNESCO Küresel Jeoparkı bulunmaktadır. Ülkemizde ise 1 Unesco Küresel Jeoparkı (Kula-Salihli Unesco Küresel Jeoparkı), 2 Ulusal Jeopark (Balıkesir Ida Madra Jeoparkı ve Zonguldak Kömür Jeoparkı) faaliyet göstermektedir. Denizli’de ise Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde “Denizli Traverten Jeoparkı” kurulması ve tanıtımı için çalışmalar sürdürülmektedir. İlk etapta jeopark bünyesinde 8 ilçemizin yer alması öngörülmüştür. Sarayköy de bu ilçelerimizden birisidir. Bu süreçte ilçemizin bilinen jeolojik-ekolojik, tarihi ve kültürel mirası jeoparkla irtibatlandırılacak, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı yapılacak, toplum yararına etkinlikler/projeler ve turizm faaliyetleri ile ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın da yaşadığı çevreyi tanıması, koruma bilincinin geliştirilmesi, depreme ve diğer doğal afetlere karşı duyarlı olması ve yerel kalkınmayı teşvik etmesi hedeflerimiz arasındadır” 

Konuşmaların ardından Sarayköy Başkanı Necati Özbaş, Doç. Dr. Bilge Kolancı ve Prof. Dr. Mehmet Özkul’a hediyelerini takdim etti. Denizli Fotoğraf Derneği (DENFOT) ve Denizli Fotoğraf Sanat Derneği (DEFSAD) üyelerinin katkılarıyla hazırlanan “Denizli Traverten Jeoparkı Fotoğraf Sergisi”, 19 Ocak 2024 tarihine kadar ilgilerin ziyaretine açık olacak.

Editör: Tahir Aygün