Denizli Haber - Prof. Dr. Kutluhan, projenin amacını ve sağladığı faydaları şu sözlerle ifade etti: “Biz, hasta ile doktor arasında ciddi bir ilişkinin kurulması, hastanın daha iyi anlaşılmasının tedaviyi daha iyi yönde etkilediği için ‘Doktor Olmadan Önce Hasta Yakını Ol’ projesini üç yıl önce başlattık. Bunu öğrencilerimiz, stajyer doktor olmadan önce; birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda hastanemiz içerisinde, etik kurallar dahilinde hastalara yardım ederek onları; radyolojiye, patolojiye, hasta muayene odasına götürerek yardım ediyorlar. Bu esnada hasta ile iletişim kuruyorlar. Hastanın nereden geldiğini, hangi zorluklar içerisinde yaşadığını onlarla iletişim kurarak öğreniyorlar. Bu proje dolayısıyla doktorun hastaya olan empatisinin artırmasını sağlamaktadır. Üç yılda elde ettiğimiz sonuçlarda, bu empatinin çok iyi noktalara taşındığını gördük ve Tıp Fakültesi müfredatına bunu yerleştirdik. Şu anda Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde her öğrencimiz bu uygulamayı yapmak zorunda.”

“Bu proje, bir ilk”

Ülkü Ocakları’nın kitap standına öğrenciler büyük ilgi gösterdi Ülkü Ocakları’nın kitap standına öğrenciler büyük ilgi gösterdi

Rektör Prof. Dr. Kutluhan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bu proje, bir ilk. Biz bunun sonuçlarını alana kadar bekledik ve şu an yayın aşamasında. Diğer tıp fakültelerine de örnek olabilecek bir proje. Bu projenin daha da geliştirilerek yaygınlaşmasını ve tıp fakültelerinin müfredatlarına yerleştirilmesini arzu ediyoruz. Çünkü bizim öğrencilerimizden aldığımız geri dönüşler gerçekten muhteşem.  Öğrenci, hastayı bir insan olarak fark ediyor. Onun dertleri olduğunu fark ediyor, hastalığının dışında problemleri olduğunu fark ediyor. Ona karşı, ne kadar şefkatli ve merhametli davranılması gerektiğini daha doktor olmadan önce fark etmesi yarın doktor olduğunda, her zaman söylerim önce hastaya nereden geldiğini, nasıl geldiğini benim bulmakta zorlandığım bu sorularını soracaktır. Bunlar da hastanın iyileşmesine de pozitif etkiliyor. Biliyorsunuz hepimiz yaşamışızdır, büyüklerimizden de duymuşuzdur: ‘doktor iyi ama yüzünde bir neşe yok bir gülümseme yok’ şeklinde… Bunlar hep empati ile iletişim ile kurulabilecek ve doktora kazandırılması gereken hususlardı. Biz bunu Pamukkale Üniversitesi olarak başardık ve bu uygulamamıza devam edeceğiz.”

“Bu çalışmayla; doktorumuzu, hemşiremizi hastayı anlama yönünde eğitirsek sağlıktaki şiddeti en azından yüzde elli oranında azaltacağımıza inanıyoruz”

Tıp fakültesi öğrencilerinin, daha kariyerlerinin başında, aslında hasta ile hemhal olmak, onların derdini öğrenmek adına ilk deneyimlerini edindiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, bunun bir anlamda da şu anda günümüzde önemli sorunlardan bir tanesi sağlıkta şiddet olaylarının yaşanmaması ya da önlenmesi konusunda da önem bulduğunun altını çizdi. Rektör Kutluhan: “Hepimizin bildiği gibi, bugüne kadar yaşanan sağlıkta şiddet olaylarını incelediğimizde, aslında hasta-doktor ilişkisi veya hemşire-hasta ilişkisi iletişiminde bir sıkıntı olduğunu biliyoruz. Bunun da farkındayız. Bu noktada, hastalarımızın eğitimini sağlamak oldukça zor, çünkü karşımızda çok büyük bir kitle var. Ancak bu çalışmayla doktorumuzu, hemşiremizi hastayı anlama yönünde eğitirsek, sağlıktaki şiddeti en az yüzde elli oranında azaltabileceğimize inanıyoruz. Son olarak tıp fakültesinde okuyan öğrencilerimize tavsiyem, ‘Doktor Olmadan Önce Hasta Yakını Ol’ projesini mutlaka gerçekleştirmeleridir.”

Editör: Tahir Aygün