Denizli Haber - Son dönemlerde Türk Devlet Teşkilatı’nın yapmış olduğu çalışmalar Türk Devletleri arasında ikili ilişkilerin hiç olmadığı kadar gelişmesine sebep olmuştur. Bu ilişkilerin en önemli örneği Özbekistan ve Türkiye arasında gelişmektedir. Özbekistan Tarih Enstitüsü’nün Türkiye’den Pamukkale Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrencileri daveti sadece akademik iş birliğini derinleştirmekle kalmadı, aynı zamanda ortak tarih ve kültür mirasımızın korunması, geleceğe aktarılmasına da katkı sağladı.

Özbekistan’ın Taşkent ili, Bostanlık İlçesi, Çimyan köyü Özbekistan Gençlik İşleri Başkanlığı ve Özbekistan Fenler Akademisi Tarih Enstitüsü’nde gerçekleştirilen etkinliğe Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Coşkun Kumru, doktora öğrencileri Mihriban Uçar, Yunus Emre Akyol, Seçil Curavcı, Soner Kocaoğlu, Furkan Kaya ve yüksek lisans öğrencileri Semanur Güneş, Ebru Durmuş, Esra Özbay, Hatice Taşlıcalı katıldı.

11 Ağustos tarihinde başlayan etkinlikte Özbekistan Fenler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt ve Necmeddin Erbakan Üniversitesi Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Özcan Genç Tarihçiler Yaz Okulu’nun açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Özbekistan Fenler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo’nun açılış konuşmalarında “Alimler anlaşırsa halklar kaynaşır” vurgusu yaparken, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da açılış konuşmalarında ortak dil, ortak alfabe ve ortak kültür vurgusu yapması her iki devletin temsilcilerinin hemfikir olduklarını ortaya koydu. Gerçekleştirilen açılış konuşmalarında bu tür etkinliklerin; ortak bilimsel çalışmaların önünü açarak Türk dünyasının entelektüel kapasitesini güçlendirmekte olduğunu ve bölgedeki genç akademisyen adaylarının birbirleriyle tanışmaları fırsatını yarattığını, Türk devletleri arasındaki bu yakınlaşma aynı zamanda milletler arası dayanışmayı pekiştirdiğini, gelecekteki iş birlikleri için sağlam bir zemin oluşturduğunu, ortak geçmişe olan bağlılığı arttıracağını, gelecek nesillere de ilham kaynağı olacağı ifade edildi.

Denizli'de 19, 20 Eylül'de Elektrik Kesintisi Denizli'de 19, 20 Eylül'de Elektrik Kesintisi

Yaz Okulunun üçüncü gününde Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’ın moderatörlüğünde iki oturum şeklinde PAÜ’lü öğretim üyeleri ve öğrenciler; Özbekistanlı lisans ve lisansüstü öğrencilerine sunumlarını gerçekleştirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Coşkun Kumru “Alman Arşiv Belgelerinde Özbekistan”, Yunus Emre Akyol “Osmanlı Arşivlerinin Tarihsel Değeri: Kaynaklar, Metotlar ve Araştırma İmkânları”, Mihriban Uçar “Aşamalarıyla Türkiye'de Lisansüstü Eğitim”, Soner Kocaoğlu “Türkiye'de Buhari Üzerine Yapılan Çalışmalar” başlıklı bildirilerini sundular. Program bitiminde Özbekistan Fenler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo adına temsilcisi, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine katılım belgeleri ve hediyelerini takdim ettiler.

Editör: Tahir Aygün