GÜNÜN İÇİNDEN

Rektör Kutluhan: “PAÜ Termal Rehabilitasyon Merkezimizi Isı Pompa Sistemi İle Isıtarak Denizli’ye Örnek Olacağız”

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ev sahipliğinde, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Valiliği iş birliğinde 6 Ekim Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü kapsamında düzenlenen konferans ve sergi etkinlikleri, 10-11 Ekim tarihlerinde PAÜ Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’nda gerçekleştirilecek.

Abone Ol

Denizli Haber - İki gün sürecek etkinliklerin açılış programına; Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hülya Bartal, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcısı Hüdai Tirit, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı, oda başkanları ve öğretim üyeleri katıldı.

UNESCO tarafından hazırlanan jeoçeşitlilik konulu kısa film gösteriminin ardından, açılış konuşmaları ile devam eden programda PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan konuşmalarını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kumsar: “Üniversitemiz bünyesinde Pamukkale İzleme ve Araştırma Enstitüsünün kurulmalı, Pamukkale’nin ören yeri gelirlerinden her yıl bütçe ayrılmalı ve bu Enstitü desteklenmelidir.”

PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü 2021 yılında 41. UNESCO Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olup, söz konusu tarihten bu yana her yıl 6 Ekim günü ve içinde bulunduğu haftada farklı ülkelerde ve Türkiye’de Jeoloji Mühendisliği Bölümleri ve Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından jeoçeşitliliğin önemini anlatan etkinlikler düzenlenerek toplumsal farkındalık yaratmaya çalışılmaktadır. Jeoçeşitlilik, canlı olmayan tüm doğa parçalarıdır. Yer kürenin bütün kesimlerini, yerkabuğu içindeki kayalar, madenler, mineraller, fosiller, yeraltı suları, jeotermal akışkanlar, tektonik yapılar, faylar, mağaralar, şelaleler gibi bütün doğal oluşumları içerir. Tüm bunlar, Dünya üzerindeki yaşamı sürdürmenin en temel anahtarıdır. Jeoçeşitlilik olmadan biyolojik çeşitlilik olmaz. ‘Jeolojik miras envanteri, korunması ve yönetimi’ konusu oldukça önemlidir. ‘Jeolojik Koruma’nın en önemli yollarından birisi ‘Jeoparklar’ diğeri ise ‘Doğa Tarihi Müzeleri’dir. Denizli ili içinde de korunması gereken başlıca jeolojik güzelliklerimiz vardır. Bunların en başında Pamukkale Jeotermal sistemi ve Pamukkale travertenleri gelmektedir. Günümüzde Pamukkale’deki beyaz traverten oluşumunu sağlayan termal suların debilerinde önemli bir azalma görülmektedir. Bunun nedenlerini anlamak ve Pamukkale’nin sürdürülebilirliğini sağlamak için Pamukkale aktif fay sisteminin çok parametreli ölçüm ve izleme yöntemleri ile incelenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Üniversitemiz bünyesinde Pamukkale İzleme ve Araştırma Enstitüsünün kurulmalı, Pamukkale’nin ören yeri gelirlerinden her yıl bütçe ayrılmalı ve bu Enstitü desteklenmelidir. Pamukkale’deki antik dönem depremlerin yüzey kırıkları ve izleri, bu kırık sistemlerinden çıkan termal sular ve gazlar, antik dönem traverten kanalları, Hierapolis Antik Kenti yapılarındaki deprem izleri Pamukkale’de Açık Hava Deprem Müzesi kurmak için yeterlidir. 6 Ekim Uluslararası Jeoçeşitlilik etkinliğinin Gerçekleşmesinde Düzenleyici Kuruluşlar olan Denizli Valiliğimize, Denizli Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü’ne teşekkür ederiz.”

Dekan Ağdağ: Jeoloji Mühendisliği Bölümümüz ve İnşaat Mühendisliği Bölümümüzdeki öğretim üyelerimize, 6 Şubat Depremlerinden sonra mevcut durumun ortaya konulması konusunda ülkemize verdikleri somut destekler ve çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.”

PAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ gerçekleştirdiği konuşmada şunları belirtti: “Öncelikle bu binanın yapılmasında ve bu bilimsel çalışmaları destekleyecek olan cihazların Üniversitemize, Fakültemize kazandırılmasında destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Mühendislik Fakültesi, Pamukkale Üniversitesi’nin kurulmasından önce burada yer alan en eski fakültesidir. Dolayısıyla, mühendisliğin her alanında hizmet veren bir fakültedir. Günün anlam ve önemine ilişkin olarak da özellikle Jeoloji Mühendisliği Bölümümüz ve İnşaat Mühendisliği Bölümümüzdeki öğretim üyelerimize, 6 Şubat Depremlerinden sonra bu depremin yaralarının sarılması, mevcut durumun ortaya konulması, hukuki sürecin yerine getirilmesi süreci konusunda ülkemize verdikleri somut destekler ve çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu anlamlı günün programının oluşturulmasında emeği geçen, destek veren herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”

Rektör Kutluhan: “Yerin üstünü hepimiz biliyoruz ama yerin altını Jeoloji Mühendislerimiz biliyor.”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Öncelikle Halil Kumsar Hocama bu etkinliği düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Bizler Pamukkale Üniversitesi’ni anlatırken şöyle anlatıyoruz. Üniversiteler ikiye ayrılır: ‘Pamukkale Üniversitesi ve diğerleri’ diye. Dünyada kaç tane Pamukkale var deyince herkes yelkenleri indiriyor. Pamukkale Üniversitesi gözbebeğimiz ve herkesin çok yakın takip ettiği bir üniversite. Ben öncellikle Şemseddin Terzioğlu abimize çok teşekkür ediyorum. Kendisi bizi kırmadı, bu binamızın yapılmasında büyük katkısı var. Bunun dışında, Prof. Dr. Ömer Aydan Hocamıza verdiği destek ve katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Diğer taraftan, Pamukkale suyunun azalması noktasında Halil Kumsar Hocamız ve ekibi Üniversitemizin görevini yerine getirerek önceki dönem Belediye Başkanları ile çalışarak şehrin zemin etüt çalışmalarını gerçekleştirmişlerdi. Ayrıca, Denizli Şehir Hastanesi’nin inşaatı içi zemin etüdünü de başarıyla yapmışlardı. İnşallah, hastanemizin de bir gün hizmete açıldığını görürüz. O konuda da Sayın Valimize teşekkür ediyoruz. Tekrar ihalesi yapıldı, tekrar işlemlere başlandı. Yerin üstünü hepimiz biliyoruz ama yerin altını Jeoloji Mühendislerimiz biliyor. Halil Hocamız bize ısı pompa projesini sundu. Bina ısıtmasında ısı pompa sistemi kullanılacaksa bu bölgede kullanılmalı. Çünkü ısı yerin altında çok yakında bulunuyor. Bu konuda ısı pompa sistemini desteklememiz gerekiyor. Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezimizi ısı pompa sistemi ile ısıtarak bir örnek yapacağız. En azından sıcak suyun ısınmada kullanıma engel olacağız. Ben, Halil Kumsar Hocamın sunduğu ısı pompası projesi için kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından program Prof. Dr. Mehmet Özkul tarafından Unesco Küresel Jeoparkları ve Denizli Traverten Jeoparkı başlıklı sunumunu gerçekleştirildi. Sunumun ardından Prof. Dr. Halil Kumsar ve Öğr. Gör. Volkan Helva Deprem Simülasyonu: Sıvılaşma başlıklı deneylerini gerçekleştirdiler. Deneyin ardından protokol üyeleri ile birlikte ‘Denizli’nin Jeoçeşitliliği ve Denizli Traverten Jeoparkı’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

PAÜ Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’nda iki gün boyunca ziyarete açık kalacak olan fotoğraf sergisi ve konferansların devamında, Prof. Dr. Halil Kumsar ve Doç. Dr. Savaş Topal, Yer Kaynaklı Doğal Afetler ve Kentleşmeye Etkisi konulu bir sunum; Prof. Dr. Sefer B. Çelik ile Öğr. Gör. Volkan Helva, Deprem Simülasyonu: Sıvılaşma Deneyi gerçekleştirecek.