Denizli Haber - Sıfır otomobile büyük zam o tarihte! Elini çabuk tutmayan bu fiyattan alacak Sıfır araç fiyatlarına bu tarihte büyük zam geliyor! Elinizi çabuk tutun! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

SIFIR ARAÇLARA BÜYÜK ZAM

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından alınan kararlara göre artık piyasaya çıkan sıfır araçların yüksek güvenlikli olması gerekiyor. Bu şekilde trafikte can ve mal güvenliği artırılacak. Yeni kararlara göre belirlenen tarihlerde belirlenen özellikler firmaların sorumluluğunda olacak ve uygulamaya geçiş için son tarih 31 Ağustos 2024 olacak. Zorunlu uygulama ve seri sonu başlangıç tarihi 7 Temmuz olarak belirlendi. Firmalar ise ellerindeki sıfır araçları satabilmek için büyük kampanyalar düzenlemeye devam ediyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Çin menşeli araçlara uygulanacak ek gümrük vergisi ve Genel Güvenlik Yönetmeliği piyasa seyrini değiştirecek iki uygulama şeklinde hyata geçecek. Faiz, mevduat oranları, kredi erişiminde zorluklar, Çin menşeli araç fiyatları genelde fiyatları baskılıyordu. Bu anlamda Avrupa markaları rekabeti koruyabilmek için fiyat ve finansman kampanyaları düzenlemeye başladı. Çin menşeli araçlarda yaşanacak fiyat artışları Avrupa markalarının üstündeki düşük fiyat baskısını rahatlatabilir. GSR'nin yaratacağı ek maliyetler de düşünüldüğü zaman sıfır araçlarda artış yaşanabilir. Ama Çin menşeli markaların bulundurduğu stoklar ve ülkeye girecek araçlarla birlikte mevcut fiyatlar sene sonuna kadar da korunabilir. Bu ihtimal gerçekleşirse ek gümrük vergisi ve GSR maliyetlerinin fiyatlara yansıması 2025 senesinin ilk çeyreğinde hissedilir. Bu anlamda önemli noktalardan biri markaların fiyatlama politikaları. Avrupa markalarının yükselecek olan Çin menşeli araç fiyatları ile rahatlayacak fiyat baskısı ve GSR'nin yaratacağı yükselen maliyet şartları ile koşullara denk olmayan daha yüksek fiyatlamalara geçilebileceği ile ilgili tahminler var. Bu anlamda tüketici lehine fiyat politikası belirlenmesi araç piyasasının seyir ve kullanıcıların otomobile erişimi anlamında önemlidir. Kararların ikinci el piyasasındaki durumu değerlendirilirse markaların fiyat politikaları ikinci el piyasasını belirler. Yine kredi ve faiz kaynaklı ikinci el araçlarda bir süredir durağanlık vardı.

Bir diğer önemli sebep ise talebin sıfır araçlara kayması. Sıfır araç fiyatları yükseldiği durumda fiyat makası senenin son çeyreğinden itibaren kullanıcıyı tekrar ikinci el piyasasına yönlendirir. Bu anlamda var olan ikinci el araç fiyatlarını korumak ikinci el pazarı için önem taşıyor. Ama bütün koşullara rağmen sıfır araç fiyatları belirli oranlarda tutulursa ikinci el araçlardaki durağanlık sene sonuna kadar devam eder. Çin menşeli markaların fiyat stratejisi ve oluşturulan rekabet diğer marka fiyatlarını belirleyen önemli etkenlerde. Çin menşeli markalarda beklenen yüzde 30 fiyat artışları Avrupa markalarının üstündeki rekabet kaynaklı fiyat baskısını rahatlatabilir. Genel anlamda markaların liste fiyatı düşürmediği, bu fiyatlar üstünden kampanyalarla fiyat desteği verdiği düşünüldüğünde fiyat baskısı rahatlayınca kampanyalar bitebilir ya da oranlar düşebilir. Bir diğer anlamda yüksek mevduat oranları ve kredi fizleri de tüketici yönelimini araca yönlendirmiyor. Bu sebeple birlikte yaşanan daralmaya göre bütün markalar düşük fiyatları ve satış ivmesini koruyabilmek için kampanyalarını sene sonuna kadar devam ettirebilir. Kampanyaların seyri ile ilgili yorum yapabilmek için Temmuz ve Ağustos ayı satış adetleri ve yeni fiyat politikalarını değerlendirmek gerekiyor. Şu an fiyatlar konusunda sabit kalacağı veya yükselişe geçeceği tahmindir. Her iki seçenekte doğru tahminler domino etkisiyle fiyatları belirleyecek az farklı faktör var. Ek gümrük vergisi ya da GSR yanında markaların yeni fiyat politikaları ile mevduat ve kredi oranları önem taşıyor. Gelecek dönemde faiz oranlarındaki kararlar bugün tahmin edilmeyen başka koşullar getirebilir. Döviz kuru veya talepte yaşanacak değişimlerle de farklı tahminler ortaya çıkabilir. Daha sağlıklı yorum yapılabilmesi için yaz sonuna kadar piyasanın takip edilmesi gerekiyor. Ama mevcut şartlarda değişiklik olmazsa markalarının yakalanan satış ivmelerini koruyabilmek için belirli oranlarda fiyatları sabit tutacağı ve yeni uygulamaların 2025 senesi fiyatlarına etki edeceğini düşünüyoruz. Sıfır araç fiyatlarında artış yaşanırsa ikinci el araç fiyatları avantajlı olacak. Bu yüzden talep kayacak. Yükselen taleplere bakınca ikinci el fiyatlarında da artış yaşanabilir. Ama bu noktada yükselen talebi koruyabilmek için ikinci el piyasası önemli. Bu durum yaşanırsa yükselen ivmeyi kaybetmemek için mevcut fiyatları korumak, yakalanan ivmenin dönemsel değil kalıcı olmasını sağlar. Öncelikle araç satıcısı meslektaşların ve araç sahiplerinin ticaretleri sırasında mümkün olduğu kadar var olan fiyatları korumalarını tavsiye ediyoruz. GSR'ye uymayan araç stoklarının eritilmesi ve düşen satışların tekrar yükselebilmesi için son iki aydır önemli indirimler yapılıyor. Bu şekilde Nisan ayında düşen satış adetleri Mayıs ayında yükseldi. 800-850 bin olan senelik beklenti 1 milyona yükseldi. Haziran ayında da aynı yükselişlerin yaşanmasını bekliyoruz. Eğer fiyatlar korunursa satış yükselişleri sene sonuna kadar sürer.'

Editör: Tahir Aygün