Son dönemlerde CFO'lar ile ilgili araştırmalar

Abone Ol

Son dönemlerde CFO’lar ile ilgili araştırmalar ve yayınlar oldukça revaçta. Oysa tüm bu popülaritenin ve bilgi bombardımanının ardında; aslında bir çok sorunun yanıtının halen net olmadığı ortaya çıkıyor.

 

İlk kritik soru aslında “CFO kimdir, nedir?” sorusu. CFO’ları en yalın şekilde tanımlamak istersek “Kurumda Finans Fonksiyonunu en üst düzeyde temsil eden ve tüm finans organizasyonu ve süreçlerinden sorumlu olan yönetici” doğru bir ifade olacaktır. Yani şirketteki “Finans Baş Sorumlusu”

 

Ancak bugün Türkiye’de “CFO”nun yerini tam anlamıyla dolduran bir terminoloji mevcut değil. İrili ufaklı bir çok şirkette farklı unvan ve isimlendirmeler kullanılmakta. Hatta CFO kelimesi artık Türkçe bir kelimeymiş gibi herkesçe benimsendi. Aslında bunun temel nedeni; CFO’nun kim olduğunun ne yaptığı ile ilgili olması; dolayısıyla organizasyon içerisindeki görev, sorumluluk ve yetki alan ve sınırlarının net tariflenmesine ihtiyaç duyulması. Son yıllarda bu alandaki hareketlilik nedeniyle taşlar yerine oturmadığı için isimlendirmede de bir fikir birliği oluşmadı.

 

 CFO’nun rolleri

 

CFO unvanı kadar; o unvanın altını dolduran sorumlulukları anlamak ve tanımlamak da önemli. CFO’nun organizasyondaki görevlerini dört farklı rol ile yürüttüğünü ifade edebiliriz. Bunlar: Stratejist, Operatör, Bekçi ve Katalizör. Stratejist kimlikleri ile CFO’lar kuruma değer katmaya ve performans arttırmaya odaklanıyorlar. Operatör rolünü üstlendiklerinde ise CFO’ların öncelikleri verimlilik ve en uygun maliyetler ile faaliyetlerin yürütülmesi. Bekçi kimliği; kontrol merkezli bir yaklaşımla hareket etmeleri anlamına geliyor. Katalizör kimliği ile ön plana çıkan rol ise uygulama ve hizmet seviyeleri.

 

Kuşkusuz bunların her biri önemli roller. Ancak hepsine aynı anda aynı düzeyde odaklanmak söz konusu değil. Bu noktada belirleyici olan aslında şirketlerin ihtiyaçları; iç ve dış dinamikler ve doğal olarak da CFO’ların kendi yönetim felsefeleri ve stilleri vardır.

 

Şimdi yukarıdaki genel bilgileri anlattıktan sonra hadi;gelin bize bakalım mı?

 

Nedir kardeşim bu CFO bavul dolusu maaş alır ne gerek var bizim yeğen Hasan'da aynı işi yapmıyor mu ? Peh peh

 

Ben patronum benim paramı,nakitimi elin adamı takip edecekte ben ne yapacağım.

 

Elin adamı mazaallah bizim şirket bilgilerini sızdırır,mızdırır sonra beni kızdırır..

 

Ben babama bile güvenmemişim o dediğin adamları işe alan patronlar;parasının hesabını bilemeyenler,benim böyle bir derdimde yok;çöpe atılacak paramda  yokkk

 

Muhasebe kontrolü,uluslararası mali tablo nedir kardeşim bizim muhasebecimiz kırk yıllık dostumuzdur. Bu CFO denen adam bizim dostumuza ters bir şeyler söyler bizim dostumuzda bir sürü sırrımız var..Durduk yerde muhasebecimizden olmayalım.

 

Bizim çocuklar yetişiyor onları yaparız CFO hele okullarını bitirip gelsinler,anında kartvizit bastırırız ve hemen oluverirler.CFO (Çorum,Fatsa,Ordu ben yaptım oldu....)

 

Ben ölmeden ipleri öyle profesyonellere bırakmaya gerek yokkkk

 

İşte memleketimden patron manzaralarına verilebilecek en basit örnekler bunlar;daha benim yazmadığım veya yazamadığım bir çok örnek ve savunma mekanizmaları var..

 

Ama işinin boyut ve hacmi genişledikçe yönetme hırsını kontrol edebilen ve profesyonel yaklaşımları olan çok değerli patronlarda var. Onları yürekten kutluyorum.

 

Niye mi çünkü onlar elde ettikleri sermaye veya gücün sadece kendine ait olmadığını düşünebilen;mevcut durumun bir dalga boyu oluşacak halkalara hitap edeceğinin erdemliliğine ulaşmış insanlardır.

 

Saygılarımla