Denizli Haber - Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığında oluşturulan "Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm Çeşidi ve Mevlana (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu” bağlarda yapılan incelemeler sonucunda; sultani çekirdeksiz sofralık üzüm çeşidinin; 24 Temmuz 2024 tarihinde kesimine, 25 Temmuz 2024 tarihinde ihracatına, Mevlâna (razakı) sofralık üzüm çeşidinin 5 Ağustos 2024 tarihinde kesimine 7 Ağustos 2024 tarihinde ihracatına izin verildi.

İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı DSO’nun Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı DSO’nun Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, coğrafi işaret tescili bulunan sultani çekirdeksiz sofralık üzümünün Buldan Güney ve Sarıgöl bölgesinde ağırlıklı olarak yetiştiriliyor ve   1.1 milyon dekar alanda 60 bin üretici tarafından üretildiğini dile getirdi.

“Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz isimli projemiz kapsamında farklı noktalardaki bağlardan numuneler alarak pestisit analizleri yapıyoruz ve üzüm üreticisi bölgelerin pestisit haritasını çıkarıyoruz” diyen Uçak, “Bu sezon geçen sezona göre rekoltemiz daha yüksek. 2023’te 87 milyon dolar olan çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatımızı 2024’te 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz” dedi.

İÇ PİYASADA DA ÇEKİRDEKSİZ SULTANİ ÜZÜM TÜKETİMİ ARTMALI

Üzümün potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğunu vurgulayan Uçak, iç piyasada da çekirdeksiz sultani sofralık üzüm tüketiminin artması önerisinde bulundu. Uçak, “Üzüm, çocukların kemik gelişimine katkı yapıyor. Demir zengini olduğu için kansızlıktan kaynaklanan halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin azalmasını sağlıyor. Üzümün en önemli faydalarından birisi de bağışıklık sistemini güçlendirmesi” diye konuştu.

Editör: Tahir Aygün