GÜNÜN İÇİNDEN

Sürücü belgesi sınavlarına yeni düzenleme

Yeni yönetmelik ile ehliyet sınavlarına yönelik önemli değişiklikler getirildi.

Abone Ol

Denizli Haber - Başkasının yerine sınava girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokanların men süresi 5 yıla çıkarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlandı ve birçok yenilik içeriyor.

BAŞLICA DEĞİŞİKLİKLER

Men Süresi Uzatıldı: Başkasının yerine sınava giren veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokanların men süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

Direksiyon Eğitimi ve Sınav Rotası: Direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve onaylanmış iki farklı rotada yapılacak.

Engelli Kursiyerler: Engelli kursiyerler, standartlara ve engel durumuna uygun araçlarla eğitim alarak sınavlara girebilecekler.

Belge ve Kayıt İşlemleri: Kurum açma işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerde gecikme yaşanması durumunda bir ay ek süre verilecek. Kayıtlarda yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu olacak ve kursiyerin fotoğrafı çekilerek sisteme aktarılacak.

Nakil Hakkı: Direksiyon eğitimi dersinin ilk dört sınavında başarısız olanlar, ikinci dört sınav hakkı için başka bir kursa nakil yapabilecekler.

Muafiyet ve Sınav Hakları: Teorik sınavlarda başarılı olup kaydını sildirenler veya direksiyon sınavında başarısız olanlar, üç yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf olacaklar. Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren hastalığı olanlar sınav haklarını dondurabilecekler.

Uygulama Sınav Süresi: Uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Sınavlar 07.00-18.00 yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak.

Ekstra Deneme Hakkı: Kursiyerler geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede giremezse bir kez daha deneme hakkı verilecek.

Eğitim ve Sınav Araçları: Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada imal edildiği tarihten itibaren bir yaşında kabul edilecek.

YENİ DÜZENLEMELER VE YAPTIRIMLAR

Sınavlara 5 Yıl Katılamama: Başkasının yerine sınava giren veya girme teşebbüsünde bulunanlar, 5580 sayılı kanun kapsamında 5 yıl süreyle sınavlara katılamayacaklar.

Sınav Komisyonları: Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek.

Güzergahta İnceleme: Sınav yürütme komisyonu, sınavdan bir gün önce direksiyon eğitimi dersi sınavının yapılacağı güzergahı inceleyecek ve uygunluk kontrolü yapacak.

Eğitimde Yeni Uygulamalar: Otomobil sınıfı için dar alanda en fazla üç hamlede geri dönüş yapma ve tali yolda araç kullanma uygulaması, motosiklet grubu için ise dar alanda dönüş uygulaması yapılacak.

Eğitim ve Sınav Görevlileri: Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için en geç 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak.

Bu değişikliklerin bir kısmı 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemelerle birlikte ehliyet sınavlarının daha adil ve güvenli bir şekilde yapılması hedefleniyor.