Denizli Haber -  Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Yeni düzenlemelerin vergi adaletini güçlendirmek, kayıt dışılıkla mücadele etmek ve vergi uyumunu artırmak gibi temel amaçları olduğu belirtildi.

VERGİ MEVZUATINDA ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

DSO heyeti, Denizli Model Fabrika için İzmir’de önemli temaslarda bulundu DSO heyeti, Denizli Model Fabrika için İzmir’de önemli temaslarda bulundu

Kanun kapsamında çok uluslu şirketlere küresel asgari kurumlar vergisi getirilmiş, yurt içi asgari kurumlar vergisi düzenlemesi yapılarak kurum kazançları üzerinden %10 oranında asgari vergi alınması kararlaştırılmıştır. Yap-İşlet-Devret Modeli ve Kamu Özel İşbirliği Projeleri'nden elde edilen kazançlara ise %30 oranında kurumlar vergisi uygulanacağı ifade edilmiştir.

Ayrıca, serbest bölgelerdeki işletmelere tanınan kazanç istisnası yalnızca ihracat gelirleri ile sınırlandırılmış ve yurt içi satışlardan elde edilen kazançlara uygulanan istisna kaldırılmıştır. Yatırım fon ve ortaklıklarının kazanç istisnası, gayrimenkul kazançlarının %50’sinin kar dağıtımı olarak dağıtılması şartına bağlanmıştır.

 

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDE YENİ ADIMLAR

Vergi adaletini sağlamak amacıyla kayıt dışılıkla mücadele için yeni düzenlemeler getirilmiş ve usulsüzlük cezalarının artırıldığı vurgulanmıştır. Kayıt dışı faaliyet gösteren mükellefler için artırımlı ceza uygulaması getirilmiş, vergi aslı uzlaşma kapsamı dışına çıkarılmıştır.

Ayrıca, mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının beş takvim yılı içinde indirim yoluyla giderilememesi durumunda, bu tutarların kayıtlardan çıkarılması ve vergi incelemesi yoluyla gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanmıştır.

 

YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARÇLARI VE DİĞER DÜZENLEMELER

Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından alınan harç tutarı artırılmış, bu harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması sağlanmıştır. Gümrük Kanunu'ndaki bazı KDV ve ÖTV istisnaları ile deniz taşıma araçlarına yönelik KDV istisna uygulamasında da düzenlemeler yapılmıştır.

Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, yeni düzenlemelerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ve vergi adaletini güçlendireceğini belirterek, mükelleflerin bu değişikliklere uyum sağlaması konusunda bilgilendirme çalışmalarının sürdürüleceğini ifade etti.

Editör: Tahir Aygün