Denizli Haber -  TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23 arttı. Yıllık enflasyon ise %61,78'e geriledi. Haziran ayında aylık enflasyon %1,64, yıllık enflasyon %71,6 olarak açıklanmıştı. Aylık enflasyonun %3'ü aşması bekleniyordu ve bu tahminler doğru çıktı.

KİRA ZAMLARI İÇİN BELİRLEYİCİ ORAN

Denizli'de Gaziler Günü törenlerle kutlandı Denizli'de Gaziler Günü törenlerle kutlandı

Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi %65,93 olarak açıklandı. Bu oran, kira artışlarında tavan belirleyici olacak.

VERGİ GÜNCELLEMELERİ VE AKARYAKIT ZAMLARININ ETKİSİ

Enflasyonda, alkollü içecekler ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemelerinin yanı sıra akaryakıt ve enerji kalemlerindeki zamlar etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuzda aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını belirtmişti.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası'nın düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, temmuz ayı enflasyon beklentisi %2,77'ye yükselmişti. Reuters'ın anketinde temmuzda aylık %3,45, yıllık %62,1 enflasyon öngörülmüştü. Finans Enflasyon Beklenti Anketi'nde ise temmuz ayında TÜFE'nin %3,51 arttığı tahmin ediliyordu.

 

ÖNCÜ GÖSTERGELER

İstanbul'un enflasyonu temmuzda aylık bazda %4,21 artış kaydetti. İTO verilerine göre, perakende fiyatlar yıllık bazda %72,80’e yükseldi. Toptan fiyatlar ise aylık %1,04 artarken, yıllık %55,12 olarak gerçekleşti. Türk-İş, gıda fiyatlarının temmuz ayında %1,35 arttığını ve son 12 ayda %64,99 değişim gösterdiğini açıkladı. Mutfak enflasyonundaki yıllık değişim %81,16 oldu.

 

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Temmuz ayında açlık sınırı 19 bin 234 liraya yükseldi, bu rakam asgari ücretin 2 bin 232 lira üzerinde gerçekleşti. Yoksulluk sınırı ise 62 bin 653 liraya çıktı.

Editör: Tahir Aygün