Denizli haber - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapılacağı iddiası ortaya atıldı.

Bu doğrultuda, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi konusu ele alındı. Öte yandan diğer ülkelerdeki uygulamalar incelenerek, sigara satışının tümden yasaklanması gibi radikal adımların da düzenleme için öneri aşamasında olduğu ifade edildi.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili detaylı çalışmalar yapılması talimatı verdiği ve bu çalışmanın Meclis'in yeni yasama döneminde ele alınacağı ifade edildi.

UYGULAMA İÇİN TARİH BELİRLENECEK

Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde gerçekleşecek olan ön çalışmalarda, halk sağlığını koruma sorumluluğu olan kurum ve kuruluşlar arasında gerçekleştirilecek görüşmeler sonrasında belirlenecek bir tarih doğrultusunda, yeni doğan nesillere sigara satışının yasaklanması gündemde olacak.

Denizli'de aramızdan ayrılanlar 18-09-2024 Denizli'de aramızdan ayrılanlar 18-09-2024

Eğer söz konusu yasal düzenleme uygulamaya koyulursa 18 yaş altı bireylere yönelik sigara satışı için daha etkin bir düzenleme yapılacak. Böylece, özellikle 15 yaş altı gençlerin sigaraya başlama yaşının önüne geçilmesi hedefler arasında yer alıyor.

Ticaret Bakanlığı da Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik önerileri sunacak. Bu doğrultuda tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi gibi yeni düzenlemeler gündemde olacak.

Editör: Tahir Aygün