Denizli Haber - Araç muayene istasyonlarında kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapanlardan alınan komisyon ücretleri konusunda tartışmalar devam ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu soruna çözüm getirmek amacıyla yeni ihale döneminde komisyon maliyetinin hizmetten yararlananlara yansıtılmaması için adımlar attığını duyurdu.

Tüketici Hakem Heyeti, bir vatandaşın şikayeti üzerine 1.130 liralık muayene ücretine ek olarak alınan 128 lira komisyonu "ayıplı hizmet" olarak değerlendirip, bu ücretin iadesine karar verdi. Bu durum, muayene ücretlerinden komisyon alındığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Bakanlık, bu tür durumların önüne geçmek ve vatandaşların mağduriyetini önlemek amacıyla gerekli düzenlemeleri yapma sürecine hız verdiğini belirtti.

Denizli'de 19, 20 Eylül'de Elektrik Kesintisi Denizli'de 19, 20 Eylül'de Elektrik Kesintisi

VEKİLLERİN SORU ÖNERGESİNE YANIT

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, milletvekillerinin soru önergelerine verdiği cevapta, kredi kartı kullanım taleplerinin yoğunlaşması üzerine konuyla ilgili kurumlar ile yapılan mutabakat neticesinde araç muayenelerinde banka kartı veya kredi kartı ile ödeme yapılması durumunda oluşacak komisyon maliyetinin hizmetten yararlananlara yansıtılmasında bir sakınca olmadığı yönünde görüş birliğine varıldığını hatırlattı.

Bakanlık, bu düzenlemenin mevcut ödeme sistemlerine uyum sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini ve vatandaşların taleplerine uygun olarak geliştirildiğini belirtti.

Ancak, vatandaşların mağduriyetini önlemek ve şeffaf bir ödeme süreci sağlamak amacıyla gerekli tüm tedbirlerin alınacağı vurgulandı.

Bu bağlamda, yeni ihale döneminde komisyon maliyetlerinin hizmetten yararlananlara yansıtılmaması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığın cevabında, “Araç muayenelerinde banka kartı veya kredi kartı kullanılıp kullanılmaması araç sahiplerinin tercihine bırakılmakta olup, yeni ihale döneminde araç muayene ücreti komisyon maliyetinin hizmetten yararlanana yansıtılmadan kredi kartı ile tahsil edilmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir” denildi.

2024 TÜVTÜRK MUAYENE ÜCRETLERİ

Yüksek enflasyonun getirdiği zamlar ve otomobil piyasasındaki artışlar nedeniyle otomobil sahipleri ve araç almayı düşünenler araç muayene fiyatlarını araştırmaya başladı. Peki, 2024 yılı TÜVTÜRK güncel araç muayene ücretleri nedir?

Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla araçların periyodik ve yola uygunluk muayenelerini gerçekleştiren TÜVTÜRK'te, 2024 yılı için belirlenen güncel araç muayene fiyat listesi şu şekildedir:

- Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 927,60 TL

- Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1821,60 TL

- Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 2462,40 TL

Bu fiyatlar, araç sahiplerinin periyodik muayenelerini zamanında yaptırarak, trafikte güvenli ve sorunsuz bir şekilde seyahat etmelerini sağlamaya yönelik olarak belirlenmiştir.

Editör: Tahir Aygün