Denizli Haber - Yatağan ve çevresi, eski çağlardan günümüze kadar önemli yerleşim alanlarından biri olarak, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önemli yollar üzerinde bulunması ve verimli tarım arazilerine sahip olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu özelliklerinden dolayı tarihsel süreç içinde, bölgenin önemli bir medresesine sahip olması yanında bıçak-kılıç zanaatında büyük bir merkez haline gelmiştir. Ancak bütün bu özelliklerine rağmen bölge; tarihî, dinî, edebî, siyasî, iktisadî ve sosyal yönleri ile şimdiye kadar yeterince araştırılmamış ve hakkında somut veriler ortaya konulmamıştır. 

Ahilik teşkilatına girmeye hak kazanan çıraklar şedlerini kuşandı Ahilik teşkilatına girmeye hak kazanan çıraklar şedlerini kuşandı

Söz konusu zenginliklerin bütüncül bir şekilde ele alınacağı Uluslararası Denizli Yatağan Tarih ve Kültür Sempozyumu’nda, Yatağan’ın yetiştirdiği değerli bilim insanlarından Gaye Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, Prof. Dr. Tuncer Baykara, TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit; YÖK Üyesi İSAM Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir ve Türkiye’nin duayen beyin cerrahlarından bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın gibi yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerden 40’tan fazla uzman bilim insanı ve araştırmacının katılması planlanıyor.

25-27 Ekim tarihleri arasında yapılacak sempozyum programı ile ilgili detaylı bilgiye https://www.pau.edu.tr/islamiilimler/tr/sayfa/sempozyum-programisymposium-program-2 ve https://www.pau.edu.tr/islamiilimler/tr/sayfa/denizli-yatagan-history-and-culture-symposium-2024-summary-presentation-booklet linkleri üzerinden ulaşabilir.

Editör: Tahir Aygün