Denizli Haber - Tarımın en önemli sıkıntılarından birinin doğru veriye erişememek olduğunu söyleyen Türkiye Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri Merkez Birliği (Köy Koop) Genel Başkanı Mehmet Varol, sorunların çözümü için kapsamlı bir planlama yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeni banknotlar mı geliyor? Karahan'dan resmi açıklama geldi Yeni banknotlar mı geliyor? Karahan'dan resmi açıklama geldi

Türkiye'de bitkisel üretim ve hayvancılıkta birçok sıkıntının olduğunu belirten Varol, "Tarımda bitkisel ve hayvansal üretim birbirinden ayrılmaz parçalar. Hayvancılık yapılacaksa, süt veya et hayvancılığı olsun, mutlaka kaba ve kesif yemin üretilmesi lazım. Bu iki sektör bir bütün olarak ele alınmalı. Bunun için de sorunların tespitinin iyi yapılması gerekiyor. Çünkü, saymadığını yönetemezsin. Çözüm için kısa, orta ve uzun vadeli yol haritaları oluşturulmadır. Gerekirse yeni kanuni düzenlemeler yapılmalı, her yıl sonuç raporları hazırlanarak görüşülmeli ve yeni tedbirlerle desteklenmeli" dedi.

Ülkemizde üretim planlamasının bulunmadığını, taban fiyat ve alım garantisinin olmadığını ifade eden Varol, bunun üreticilerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi. Üreticilerin ne üreteceklerini, ne zaman, ne kadar üreteceklerini ve ürünlerini ne fiyata satacaklarını bilmediklerini belirten Varol, üretici ve tüketici arasındaki fiyat makasının çok açık olduğuna dikkat çekti. Üreticilerin üret- tikleri ürünleri çok düşük fiyatlara sattıklarını, tüketicilerin ise yüksek fiyatlar nedeniyle alım gücünün düştüğünü, buna karşın aracıların kazanç sağladığını vurguladı.

Mutlaka planlama yapılmalı Tarımın sorunlarının çözümü için öncelikle mazot, gübre, ilaç, tohum, tarımsal mekanizasyon gibi tarımsal girdilerde ÖTV ve KDV'nin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Varol, "Tarımsal desteklemeler güncellenerek artırılmalı. Üretilen ürünlere alım ve ödeme garantisi verilmeli, piyasalar denetlenmeli, haksız kazanç sağlayan aracılar cezalandırılmalı. Üretimde mutlaka planlama yapılmalı ve kayıtlı ekonomiye geçilmeli” diye konuştu.

Editör: Tahir Aygün