Denizli Haber - Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği'nin sorunları çözmediğini öne sürerek 3 günlük iş bırakma eylemine başladı. Denizli Sağlık Platformu, 7 Kasım Perşembe gününe kadar sürecek eyleme ilişkin basın açıklaması yaptı. Basın bildirisini Denizli Aile Hekimleri Derneği (DAHED) 2. Başkanı Sinem Gündoğdu okudu.

"YÖNETMELİĞİ KABUL ETMİYORUZ"

Yeni yönetmeliğin aile hekimleri ve halka fayda sağlamadığını belirten Gündoğdu, “Eziyet yönetmeliği olarak gördüğümüz ve adlandırdığımız yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ni asla kabul etmiyoruz. Yayımlanan yönetmelikle, entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışan arkadaşlarımıza gereksiz yere haftada 5 gün normal mesailerinin üzerine 96 saat nöbet tutma zorunluluğu getirilmiştir. Bu uygulama, insanca çalışma koşullarından ve ülke gerçeklerinden çok uzaktır. Bakanlık, sağlık sorunu olmayan ve aktif iş hayatında yer alan kayıtlı kişileri zorla aile sağlığı merkezlerine getirmeyi hedeflemiş; bunu yapmadığımız takdirde aile hekimliği çalışanı hekim ve ebelere ceza uygulanacağını yönetmelikte belirtmiştir. Aynı yönetmelikte, kayıtlı nüfusun kişi başı hastaneye başvuru sayısının 7 ve üzerinde olması durumunda yine ceza verileceği belirtilmektedir. Hastalarımızın hastaneye gitmesi ve hastanelerde oluşan yığılma sorununun çözümü aile hekimlerinden beklenmektedir," dedi.

"ÇALIŞANLAR, PERFORMANS BASKISI ALTINDA"

Gündoğdu, “Aile sağlığı merkezlerinden hizmet alan hastalar aranmakta veya e-Nabız üzerinden aldıkları hizmeti puanlamaları istenmekte ve hastaların verdiği puana göre ilin aile hekimliği çalışanlarının yarısına ödeme vaat edilirken diğer yarısına hak ediş kesintisi yapılacağı ifade edilmektedir. Yazdığı reçeteler, verdiği sağlık raporları, bebek ve gebe izlemleri ile aşıları gerçekleştiren hekimlerin; kamu hizmeti sunarken, kamu yararını korurken düşük puan almaları sonucu hem hekimlik onurları zedelenmekte hem de cezaya tabi tutulmaktadır. Ülkemizde yüksek antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilacı kullanımı aile hekimlerinden kaynaklanmamaktadır; bu konuda reçetelere müdahale edilmesi kabul edilemez. Bugün aile hekimliği çalışanları sürekli performans baskısı altında çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Düşük ücretle çalışan aile sağlığı çalışanları mesleklerini bırakıp istifa etmektedir," ifadelerini kullandı.

"İSTİFALAR ARTIYOR"

Gündoğdu, son yönetmelik ile aile sağlığı merkezlerinden istifaların arttığını belirterek, “Bebeklere izlem ve aşılama yapacak, alanında yetişmiş profesyonel iş gücü kayıpları derinleşmektedir. Yeni yönetmelik ile iş güvencemiz yok edilmekte, sözleşme yenilememe ve sözleşme feshini kolaylaştırarak huzursuz bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Artık aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesi sözleşme ile garanti altında değil; her an feshedilebilecek bir yapıya dönüşmüştür. Güvencesiz çalışma ortamı ve sürekli uygulanamaz performans baskısı ile aile hekimliği çalışanları artık baş edemez hale gelmiştir. Bu yönetmelik ile istifaların artacağı ve aile hekimliğinin sürdürülemez hale geleceği açıktır. Sesimizi duyurana ve önerilerimiz dikkate alınıncaya kadar eylemlerimiz kararlılıkla sürecektir,” şeklinde konuştu.

Hareketsiz Yaşam Tarzı, Sağlıksız Beslenme Ve Obezite Diyabet Nedeni Hareketsiz Yaşam Tarzı, Sağlıksız Beslenme Ve Obezite Diyabet Nedeni

Editör: Tahir Aygün