Denizli haber - Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli’nin mayıs ayına ilişkin ihracat verilerini paylaştı. Yapılan yazılı açıklamada TİM verilerine göre Denizli’den yapılan ihracatın yüzde 14,8 oranında artışla 416 milyon dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Uluslararası fuarlarda tasarımın önemi DENİB'te konuşuldu Uluslararası fuarlarda tasarımın önemi DENİB'te konuşuldu

Açıklamada DENİB verilerine göre artışın yüzde 25,8 olarak gerçekleştiği ve hacminin ise 348 milyon dolar olduğu belirtildi. Denizli’nin performansı 2022 yılı Haziran ayından bu yana, aylık bazdaki en yüksek ihracat verisi olarak kayda geçti. Yılın ilk 5 aylık döneminde ise Denizli ihracatının yüzde 3,5 oranında arttığı ve 1,8 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada kurun sabit seyretmesine rağmen enflasyonist ortamın varlığının ihracatçının rekabet yeteneğini etkilediğine dikkat çekildi.

Diğer yandan sektör bazında incelendiğinde mayıs ayında tekstil ve konfeksiyon ihracatının yüzde 7,5 oranda arttığı ve 133 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Elektrik-elektronik ihracatının yüzde 20,3 artışla 82 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 31,1 artışla 67 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 8 artışla 30 milyon dolar, madencilik ihracatının ise yüzde 3,7 artışla 27 milyon dolar olduğu açıklandı.

Mayıs ayında 14 sektörde ihracat artışı yaşandı. Otomotivde artış oranı yüzde 65, tarımda ise yüzde 42 oldu.

Denizli’den yapılan ihracatta lider konumundaki ülke İngiltere oldu. İhracatın yüzde 29,4’lük kısmı sadece bu ülkeye gerçekleşti. Bu ülkeyi Almanya, ABD ve İtalya izledi.

Editör: Tahir Aygün