Denizli haber - Sağlık çalışanları; Sağlık Bakanlığı’nın çalışma koşullarını iyileştirmemesi, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik kalıcı adımların atılmaması, vergi düzenlemeleri, ücret artışları ve özlük hakları gibi konularda çözüm üretememesi nedeniyle eyleme gidiyor.
Denizli’de bazı oda, dernek ve sendikaların oluşturduğu Denizli Sağlık Platformu, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının 2 - 6 Aralık tarihleri arasında iş bırakacağını duyurmuştu.
Platformdan bugün yapılan yazılı açıklamada eylemin kapsamının genişlediği, devlet hastaneleri çalışanlarının da eyleme destek vereceği kaydedildi.
SİYASİLERDEN RANDEVU TALEP ETTİLER
Diğer yandan Denizli Sağlık Platformu üyeleri, kentteki siyasi partilerin il yöneticilerinden randevu talep ettiklerini duyurdu. Sağlık sisteminin sorunlarını ve nasıl çözüleceğini anlatmak istediklerini açıklayan platform üyeleri; “Karşımızda bir muhatap arıyoruz. Bütün sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen sorunlarına her gün yenileri ekleniyor” diye isyan etti. Platform üyeleri bugün CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum ile görüştü.
DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR
Yapılan yazılı açıklamada sağlık sisteminde yaşanan sorunlar şu şekilde ifade edildi:
* Sağlık hizmetleri bütün basamakları ile günden güne daha kötüye gidiyor. Kendi çalışanlarını ezerken, halkımıza kaliteli, yeterli sağlık hizmeti üretimini sağlayamıyor, onları acımasız piyasa şartlarına mahkûm ediyor.
* Bizleri çalışma arkadaşı olarak değil, sistemin köleleri olarak gören yöneticilerin aldığı kararlar hepimizi çıkmaza sürüklüyor. İş bilmez kişiler bugün Aile Hekimliğini yapılamaz hale getirecek şartlar dayatırken, yarın ikinci basamak devlet hastanelerinde çalışanların özlük haklarını tırpanlayacak kararlar peşinde koşuyorlar.
* Anlamadıkları şu; kaliteli sağlık hizmeti doktor hasta arasında iyi iletişim kurulması ve güven oluşmasına, bütün sağlık çalışanlarının dayanışma içinde bir ekip oluşturmasına bağlıdır.
* Bugün izlenen sağlık politikaları büyük binalara para harcayarak, sermayeyi sağlık hizmetinin içine sokarak kaliteli sağlık hizmeti verebileceğini varsayıyor. Bu yüzden yenidoğan gibi akıl almaz skandallar ortaya çıkıyor. Sağlığa harcanması gereken olağanüstü miktarda paralar birkaç holdinge kira parası olarak ödeniyor.
* Şu an sağlık sistemi ayakta durabiliyorsa sağlık çalışanlarının fedakarlıkları sayesinde duruyor. Ama yaratılan sistematik zorlamalar bu durumun da giderek değişeceğini gösteriyor.
AİLE HEKİMLİĞİ YÖNETMELİĞİ VE DİĞER SORUNLAR
* Aile hekimliğinde hasta-doktor ilişkisi tamamen sayısallaştırıp paraya endeksli hale getiriyor.
* Aile hekimlerinin asıl yapısal sorunlarının, çalışma koşullarının hiçbiri gündeme getirmiyor.
* Maddi ve manevi olarak hakaret derecesinde koşullarla sözleşmeler dayatılarak iş güvencesinin ortadan kaldırılıyor.
* Gün geçtikçe artan şiddet olayları için önleyiciönlem alınmıyor.
* Tek kalem maaş talebimizin karşılanmıyor, 5farklı kalemde hesaplanan maaşın yarıdan fazlasının anayasalhakkımız olan dinlenme hakkına aykırı olarak izin kullanmamız durumundakesiliyor
* Adaletsiz vergi oranları, bütün çalışanlar gibi bizi de eziyor
* Geçici görevlendirmeler, nöbet ücretleri, eködemeler adaletsiz,
* MHRS ve muayene yükü̈ altında eziliyoruz, hastalara yeterli zaman ayıramıyoruz
* Diş hekimlerinin MHRS baskısı nedeni ile tedaviyapamıyor,
* Acil kavramı olmamasına rağmen poliklinik devam hizmeti altında 24 saat güvenliksizşartlarda çalışmaya zorlanıyoruz,
* YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasındaki farklılıklar nedeniyleüyelerimizin maddi ve manevi hakları zedeleniyor.