Pamukkale Üniversitesi’nin Turizm Fakültesi Hierapolis Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele Denizli Valisi Hasan Karahan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür, Turizm ve Tanıtım Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek katıldılar. Panelde açılış konuşmasını Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu yaptı. Abalıoğlu konuşmasında; çocukluğunda büyüklerinden dinlediği ve Denizli tarihi için çok önemli olan Denizli Vak’ası’nın bu panel ile aydınlığa kavuşacağını belirtti. Geçmişten Günümüze Denizli Dergisinin geçmiş yıllardaki sayılarında da yer alan Denizli Vak’ası’nın, yanlış şeyler yapan kızanların Denizlililer tarafından öldürülmesi sonucu Efe’nin öfkesine yenilerek yaklaşık 60 kişiyi katletmesi ya da Denizlililerin Milli Mücadeleye karşı çıkması gibi yanlış bir algı sonucu Demirci Mehmet Efe’nin, yaklaşık 60 kişiyi ölümle cezalandırarak isyanını bastırdığı yönündeki iki farklı açının incelenmesi gereğini belirtti.
Panelin yöneticiliğini Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu yaptı. Haytoğlu panelistleri davet etmeden önce, bu panelde TBMM’nin açılışının 100. yılında Türk tarihinde Milli Mücadelenin yeri ve öneminde durduktan sonra Denizli için çok önemli bir yeri olan Demirci Mehmet Efe ve Denizli Vak’ası’nın farklı yönleriyle tartışılacağını belirtti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Bayram Akça Kuva-yı Milliye ve yararlı çetelerden bahsederek Ege direnişi konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, Ege’deki efelik geleneğinden bahsettikten sonra Demirci Mehmet Efe hakkında kısa bilgiler paylaştı. Atatürk’ün tabağından leblebi aşıran çocuk olarak tanınan Araştırmacı ve Yazar Hanri Benazus, panelde Denizli’nin Milli Mücadeledeki yerinden, ülkemizin o dönemdeki durumundan ve Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin fetvasının Denizli tarihi için öneminden bahsetti. Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ömer Gökmen, olayın toplumsal hafızada yer ettiği boyutuyla, dönemi yaşayan tanıklarla yaptığı sözlü tarih çalışmalarından edindiği bilgileri ve belgeleri katılımcılarla paylaştı.
Panelin sonunda müzakereci olarak söz verilen Hüsamettin Ataman, araştırmaları doğrultusunda kendi görüşlerini yansıttı.
Birkaç soruyla müzakere derinleşti.
Öğretim üyeleri, öğrenciler ve tüm Denizlililere açık olarak gerçekleştirilen ve farklı kesimlerden yoğun ilgi gören panelde, bu konuda konuşulacak çok fazla şeyin olduğu mümkün olursa da bir sempozyumla ele alınması fikri öne çıktı.