Yılbaşında asgari ücrette ön görülen artış gerçekleşmiş ve çıplak asgari ücret 910 TL’den % 29’luk artış ile 1.177 TL’ye arttırılmıştır. Daha önce bu köşede yayınlanan “Devlet İşverene Asgari Ücret Artışını Kepçeyle, Prim Desteğini İse Kaşıkla Veriyor” başlıklı makalemizde gerek asgari ücret artışının olası sonuçlarını gerekse de uygulanacak desteğin yetersizliğinden bahsetmiştik.
Bu süre zarfında asgari ücret desteğinin uygulama şekli netlik kazanmıştır. İlk uygulama ise Mart ayı içinde verilen Şubat/2016 ayına ait aylık prim ve hizmet dökümünde uygulanmıştır. Söz konusu indirimin nasıl hesaplanacağı ve indirimin nerede görüleceği konusundaki belirsizlikte bu sayede ortadan kalkmış oldu.
Fakat bu defa gerek bu işi icra eden biz meslek mensupları gerekse de konunun tarafı olan işverenlerin kafası karışmış durumdadır. Mart ayı içinde tahakkuk ettirilen Şubat ayına ait aylık hizmet ve prim bildirgelerine ilişkin tahakkuk fişlerinde söz konusu asgari ücret desteği yer almamaktadır. Özellikle büro hizmeti veren meslek mensupları bu hususu işverene anlatmakta bir hayli zorlanmaktadır. Çünkü bu hususta işverenin tek muhatabı mali müşaviridir.
Bu sorunu kısmi bir çözüm üreterek aşmaya çalışan meslek mensupları tahakkuk fişinin ekine o aya ait kurum tarafından otomatik olarak hesaplanan asgari ücret indirimi de eklemiş ve tahakkuk fişinden elle düşerek işvereni aydınlatmaya çalışmıştır. Otomatik olarak kurum tarafından hesaplanan indirimi hesaplayıp bunu işverene izah etmek ise başka bir problem haline gelmiştir. Söz konusu indirimin nasıl hesaplandığı, nelerin hesaplama dâhil edildiği vs gibi bir açıklama veya hesaplamaya ilişkin detaylar mevcut değildir. Özellikle de işçi sayısı fazla olan işverenlerde bu hesabın içinden çıkmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir.
Uzun lafın kısası SGK asgari ücret indirimlerini halen uygulanmakta olan diğer indirimler gibi tahakkuk fişinde yer vermemiştir. Kurumun haklı gerekçesinin ise söz konusu asgari ücret indirimin prim ödemesine endeksli olması hasebiyle yapıldığını ve işverenin ödeme yapmak zorunda tutulduğunu düşünmekteyiz.Tabii ödeme esnasında otomatik hesaplanan tutar ile ödeme ekranında çıkan rakamlar birbirini tutacak mı, başka sorunlarla karşılaşacak mıyız bunlar ne yazık ki ödeme yapılıncaya kadar muallaktadır. Fakat mevcut durumda uygulanmakta olan % 5’lik işveren prim teşviki de düzenli prim ödemesi halinde uygulanmaktadır. Aynı şekilde asgari ücret indirimin de tahakkukta yer alması ile gerek meslek mensupları gerekse de işveren açısından daha anlaşılır olacağını aşikârdır.
Sonuç olarak çok net bir tabir ile dağ fare doğurdu diyerek satırlarımıza son vermek istiyoruz. Bunun gerekçesi ise ülkemizin içinde bulunduğu durum ortadadır. İlk başta Rusya pazarını kaybettik ardından Doğu illerimizde yürütülmekte olan operasyonlar neticesinde özellikle iç piyasaya çalışmakta olan işverenlerimiz çok zor durumdadırlar. Neye dair ve hangi kıstaslara göre hesaplandığı belli olmayan tahakkuk fişinde de açıkça görülmeyen asgari ücret desteği ile bir yere varılamayacaktır. Söz konusu uygulamadan faydalanabilecek işveren sayımızda zannedildiği kadar çok değildir. Tabii bir de bu uygulamanın sadece bir yıl ile sınırlı tutulması ise mevcut şartlar içinde yorumsuz kalmaktadır.
Murat Sayar/S.M.Mali Müşavir
Asist Denetim Danışmanlık S.M.Mali Müşavirlik Ltd.Şti.
www.asistdenetim.com.tr/[email protected]