Denizli Haber - Memişoğlu, artan enerji ve hammadde maliyetlerine rağmen üretimin devam etmesi için uygun koşullarda finansman sağlanmasının, Türkiye'nin ihracat rekabetçiliğini korumada kritik olduğunu ifade etti.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) çerçevesinde getirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve diğer yeşil dönüşüm politikalarının Denizli ihracatçısı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Avrupa Birliği’nin 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %55 oranında azaltma hedefi doğrultusunda hayata geçirilen Fit-for-55 paketi ve Dijital Ürün Pasaportu gibi uygulamaların, özellikle tekstil-konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar için ciddi maliyetler getireceğini belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinin, Denizli’nin toplam ihracatında yaklaşık %50, tekstil-konfeksiyon sektöründe ise %65’in üzerinde pay aldığını vurgulayan Memişoğlu, bu nedenle AB’deki iklim politikalarının Denizli ihracatçıları için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Memişoğlu, firmaların sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda çevreye duyarlılığı artırmaya yönelik adımlar attığını, ancak yeşil dönüşüm sürecinin oldukça maliyetli olduğunu belirtti. Bu süreçte, Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği-Responsible Programı’nın ihracatçı firmalar için önemli bir destek olduğunu ifade eden Memişoğlu, firmaların bu destekten yararlanarak sürdürülebilirlik yol haritalarını oluşturmasının kritik bir adım olduğunu dile getirdi.

Adalet Bakanı Denizli İş Dünyası İle Bir Araya Geldi Adalet Bakanı Denizli İş Dünyası İle Bir Araya Geldi

Yüksek Finansman Maliyetleri Rekabeti Zorluyor

Memişoğlu, sürdürülebilir ihracat hedeflerine ulaşabilmek ve yeşil dönüşüm sürecine etkin bir şekilde katılabilmek için ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Artan enerji ve hammadde maliyetlerine rağmen üretimin devam edebilmesi için yeni yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Memişoğlu, yüksek faiz oranları ve artan finansman maliyetlerinin ihracatçıların rekabet gücünü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Üretimin çevreye duyarlı bir şekilde devam etmesinin, katma değerli ihracatın ve istihdamın sürdürülebilmesi için tüm kesimlerin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Kur ve Enflasyon Dengesi İhracatçıyı Zorluyor

Memişoğlu, kur ve enflasyon dengesine de değinerek, 2024 yılı Şubat ayından bu yana USD/TRY kurunun 31-33 bandında seyrettiğini, ancak bu sabit kur seyrine rağmen girdi maliyetlerinin sürekli olarak yükseldiğini belirtti. Kur oranlarının enflasyonun gerisinde kalmasının ihracatçıyı fiyat tutturma noktasında zorladığını ifade eden Memişoğlu, bazı firmaların müşteri kaybetmemek adına zararına satış yapmak zorunda kaldığını belirtti. Döviz kuru ile enflasyonun aynı paralellikte gitmesi, yani kurun rekabetçi seviyelere ulaşmasının ihracatçı için kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türk lirasına çevrilen tutarının %2’si kadar aldıkları döviz dönüşüm desteğinin %5’e çıkarılmasının ihracatçıyı bir nebze rahatlatacağına inandığını belirtti.

Editör: Tahir Aygün