Son dönemlerde iflas erteleme kararı alan mükellef sayısında artış gözlenmektedir. Hiçbir işyeri zarar etmek, iflas etmek veya piyasadan silinmek amacıyla kurulmamaktadır. Ülkemizin son yıllarda yaşadığı birçok olumsuzluk ne yazık ki bu durumu zorunlu hale getirmiştir.
Aylık aldığı maaş harici hiçbir geliri olmayan çalışanlar içinse bu çok zor bir durumdur. Firma iflas erteleme kararı alırken veya iflas ederken bile birçok çalışan ahdî vefa örneği sergileyerek işverenini terk etmemektedir. Bu süreçte de maaş alacakları birikmekte ve hayatı idame etmekte zorlanmaktadır. Çalışanın bu kararı alırken ki amacı uzun dönemdir ekmek yediği işverenini zor duruma düştüğü anda ortada da bırakmamaktır. Basiretli bir iş adamı olarak işvereni de gemiyi kurtarma telaşındadır. Fakat hesaplar tutmayınca da iflas erteleme veya iflas kaçınılmaz olmaktadır.
Bu durumdaki işverenlerin yanında çalışanların imdadına 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kapsamında düzenlenen Ücret Garanti Fonu yetişmektedir. Fakat birçok çalışan bu hakkından habersiz olması hasebiyle faydalanamamaktadır. Bizde bu hususu ele almaya karar verdik.
İflas erteleme, iflas, konkordato ve aciz vesikası alan işverenlerin çalışanları Ücret Garanti Fonundan faydalanabilmektedirler. Sadece bu kapsamdaki işçilerin; son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması ve işsizlik sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. Yapılacak ödemede günlük kazanç üst sınırı (2016 yılı için 356,85 TL) aşılmamak şartıyla prime esas günlük kazanç üzerinden yapılacaktır. Ücret Garanti Fonu son üç döneme ait ödenmeyen maaşları kapsamaktadır. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti gibi hakları kapsamamaktadır. Emekli olarak çalışanlardan işsizlik sigorta primi tahakkuk ettirilmediği için haktan faydalanamayacaklardır.
Söz konusu kıstasları taşıyan çalışanların; işyerlerinin iflas etmiş olması halinde iflas dairesinden temin edecekleri iflas kararı ve işçi alacak belgeleri ile, iflas erteleme kararı alınmış olması durumda kayyım tarafından onaylanacak işçi alacak belgesi ve iflas erteleme kararı ile, Konkordato ilan edilmesi halinde ise Konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından onaylanan işçi alacak belgesi ve karar ile birlikte Türkiye İş Kurumu birimlerine başvurmaları gerekmektedir. Alınan belgelerde belirtilen ödenmemiş son üç döneme ait ücretler kesinti yapılmaksızın kurum tarafından işçilerin banka veya PTT hesaplarına yatırılacaktır. İflas erteleme kararı alınmış işveren çalışanları bu haktan faydalanmış olsalar bile iflasın gerçekleşmesi halinde yine son üç dönem alacakları için başvuru yapabileceklerdir.
Ücret alacağının fondan ödenmesi halinde Türkiye İş Kurumu ilgili birimi söz konusu durumu; işverene, icra dairesine, konkordato memur ve komiserine, iflas dairesine/masasına, kayyıma ve işverenin bağlı bulunduğu vergi dairesine yazılı olarak bildirimde bulunacaktır.
Sonuç olarak ilk satırlarda da ifade ettiğimiz gibi hiçbir işveren iflas etmek, zarar etmek veya çalışanını mağdur etmek için işletme kurmaz. Fakat ticaret yapmakta çok kolay değildir. Bazen yanlış bir karar, bazen yanlış bir yatırım, bazen tahsil edilemeyen alacaklar ve bazen de yanlış devlet politikaları halk arasındaki tabir ile batma sürecini başlatmaktadır. Maaşları harici hiçbir gelir olmayan işçiler ise çok büyük mağduriyet yaşamaktadır. Ücret Garanti Fonu ile en azından başka bir iş bulana kadar hayatını idame ettirmeleri söz konusu şartlara haiz olmaları halinde mümkün olmaktadır. Bizde naçizane bu hususta sizleri bilgilendirmek istedik, umarız faydalı olabilmişizdir.
Murat Sayar/S.M.Mali Müşavir
Asist Denetim Danışmanlık S.M.Mali Müşavirlik Ltd.Şti.
www.asistdenetim.com.tr/[email protected]