Denizli Haber - Türkiye’nin gözbebeği turizm destinasyonlarından biri olan Pamukkale, termal suyunu kaybediyor. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) acil başlıklı bir çağrı yayınladı, önlem alınmasını istedi.

Tarihi Hierapolis antik kenti ile birlikte UNESCO’nun Dünya Kültür ve Doğal Miras Listesine aldığı, traverten terasları ile ünlü Pamukkale’de, şifalı termal suyun son yapılan ölçümleri tehlikeyi gözler önüne serdi. Pamukkale’deki jeotermal sistemde termal su kaynaklarının toplam debisi 1993 yılında saniyede 450 litre olarak kayıtlara geçerken günümüzde bu rakamın 150 litre seviyesine kadar indiği belirlendi. DENTUROD ölçümün DSİ tarafından yapıldığını, 30 yılda 300 litre debi kaybı olduğunu açıkladı, bu durumun ‘Pamukkale’nin sürdürülebilirliği’ açısından büyük risk teşkil ettiğini kaydetti.

ÇÖKELİM ALANLARI AZALDI

Açıklamada termal suyun debisindeki kayıp nedeniyle traverten çökelim alanlarının daraldığına dikkat çekildi. Termal suyun basınç ve debisindeki değişimlerin acilen incelenmesi, Pamukkale’deki jeotermal sistemin korunması için acilen proje geliştirilerek uygulanması çağrımı yapıldı.

KAÇAK KUYULAR BİRİNCİL SORUN

Bölgedeki pek çok işletmenin herhangi bir izne tabi olmadan termal suyu kullandığı ileri sürülüyor. Geçmiş yıllarda tesislerin çok fazla kuyu açtığı, çıkan suyu işletmede kullandıktan sonra reenjeksiyon yapmadan tahliye ettiği uzun süredir konuşulan konular arasında geliyor.

DENTUROD ise suyun azalmasının nedenlerini, kontrolsüz ve aşırı kullanım, tarım ve yerleşim alanlarında artan su talebi, jeotermal enerji santrallerinin artması ve su kaynaklarının azalması olarak açıkladı. İklim değişikliği ve yağış düzensizliğinin yer altı su seviyelerinin düşmesine yol açtığı, altyapı yetersizliğinin yanı sıra bölgede su yönetiminin olmaması, reenjeksiyon seçeneğinin değerlendirilmemesini sınırlı kaynağın verimli kullanımı önündeki engel olarak gösterdi. 

O KUYULAR MERCEK ALTINA ALINMALI

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen imzasıyla yapılan yazılı açıklamada Pamukkale’nin yanıbaşındaki Karahayıt bölgesine dikkat çekilerek bu alandaki sondajların mercek altına alınması gerektiği kaydedildi. Bölgede çıkan suyun Pamukkale Ovası’nın sulamasında kullanıldığı, ayrıca kullanım amaçlı yerleşim merkezlerine verildiği hatırlatıldı. Açılan ruhsatlı ve ruhsatsız çok sayıda sondaj kuyusunun basınç, debi, kimyasal bileşim açısından incelenmesi gerektiği, Pamukkkale fay zonu ve termal su ilişkilerinin incelenmesi gerektiği ve su tasarrufu sağlanmasının önemine dikkat çekildi.

SU YÖNETİMİ YENİLENMELİ

Açıklamada ayrıca; “Pamukkale bölgesine yakın jeotermal enerji üretim şirketlerinin su kaynaklarına zarar vermemesi için uygun teknolojiler ve yönetim stratejileri kullanılmalı ve sıkı denetimlerle projeler izlenmelidir. Jeotermal enerji üretimi doğru yönetilmezse su seviyelerinde düşüşe su kaynaklarının tükenmesine yol açabilir.

Yerel halk ve ziyaretçilerin su tasarrufu ve Pamukkale’nin korunması konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Su yönetimi altyapısının özellikle Karahayıt bölgesinde acilen yenilenmesi gerekmektedir” denildi.

ÜNİVERSİTE EL ATMALI

Pamukkale’de Lavanta Bahçelerinde Coşkulu Kutlama Pamukkale’de Lavanta Bahçelerinde Coşkulu Kutlama

DENTUROD yönetimi, üniversitenin de bu alanda enstitü kurması gerektiğini hatırlatarak; “Pamukkale Üniversitesi bünyesinde Pamukkale jeotermal sistemi araştırma ve izleme enstitüsü kurulmalı, bu enstitüde konusunda uzman ve yetkin araştırmacılar yer almalıdır, Pamukkale’nin korunması ve sürdürülebilirliği ancak gerekli önlemler alınarak sağlanabilir. Eğer bu çalışmalar yapılmazsa Pamukkale’nin su debisi, Küresel ve iklim değişikliğinin olumsuz etkisiyle daha da azalacak ve belirli bir süre sonra beyaz traverten alanları çok daralacaktır. Bu konuda ilgili tüm bakanlıklara, valiliğe,Yerel yönetimlere , Milletvekillerine , Denizli de yaşayan Denizli’yi seven tüm bireylere , Denizli deki sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düşmektedir.

Pamukkale’nin gelecek nesillere aktarılabilmesi su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasıyla mümkündür. Tüm ilgili kurum, kuruluş ve bireyleri Pamukkale’ye  sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: Tahir Aygün