Kim gün içinde daha enerjik olmak istemez ki! Kitap okumaya başladığınız anda uyuklamaya başlıyorsanız, bir işin sonunu değil daha başını getiremiyorsanız, iftar sonrası yerinizden kalkamıyorsanız DİKKAT! Ağırlık basmadan ağırlığı kaldırmaya geliyoruz!
Öncelikle evde kalma sürecinde hareketsizlik uyuşukluğu tetikliyor, ev içinde basit egzersizler yapabilir eğer imkanınız varsa bahçeniz ile ilgilenebilirsiniz. Farklılık arıyorsanız koşu bandınızı balkona çıkarıp bir spor deneyimleyin derim, açık hava iyi gelecektir.
Eğer kolumu kaldırmaya gücüm yok diyorsanız o zaman beslenmenizi gözden geçirmekte fayda var. Beslenme ve yorgunluk güne nasıl başladığınız ve günü nasıl bitirdiğiniz ile ilişkilidir. Daha yakından bakacak olursak; güne ne ile başlıyoruz? Çikolatalı ekmek, kahve, poğaça, ya da hiçbir şey mi? Güne mutlaka protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli bir kahvaltı ile başlayın. Ramazan ayı için dengeli bir sahur demektir.
Peki ya içtiklerimiz? İftarda tüketim sıklığı artan gazlı içeceklerin 1 litresinde yaklaşık 24 kaşık şeker olduğunu biliyor muydunuz? Basit karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseltir ve düşürür. Bu durum da uyku hali bitkinlikle sonuçlanır. İçtiklerinize dikkat edin, şekersiz şalgam suyu, ayran, maden suyu, kefir en iyi seçimler arasında yer alır. Tabi ki suyu unutmamak lazım! Özellikle ramazan ayında yaygın görülen baş ağrısının gizli sebebi yetersiz su içmek olabilir.
UYUŞUKLUĞA BİR MENÜ HAZIRLAYACAK OLURSAK
Öncelikle menüye yeterli ve kaliteli bir uyku alarak başlayın.
*Eğer alerjiniz yoksa günün bir öğününde yumurta tüketin.
*Geceleri daha iyi uyuyabilmek gündüzleri daha enerjik uyanabilmek için beslenmenize muz eklemenizi öneririm.
*Tam tahılları beslenmenize ilave edin, ekmekleriniz tam tahıl olsun.
*Her öğün tabağınızın bir kısmı mutlaka sebze olsun. Bu yeşillikler olabilir, biber olabilir, karnabahar yemeği olabilir, size kalmış.
*Kurubaklagiller içeren bir salata hazırlayın ve afiyetle yiyin. Örneğin lor peynirli yeşil mercimek salatası iyi bir seçim olacaktır.
*Ara öğünlerinize sert kabuklu kuruyemişler ekleyin. Size ani iniş çıkış olmadan uzun süre enerji verecektir.
*Gün ortasında ihtiyaç halinde 1 fincan kahve içebilirsiniz. Ama bu güne kahve ile başlamak demek değildir. Vücudunuzu dinleyin vücuda doğru yakıtı verin, kahveye güvenmeyin, kahveyi tamamlayıcınız olarak tüketin.
* Tükettiğiniz kahve ya da maden suları için etiketi okuyun. Eğer şeker içeriyorsa aksine sizi ayakta uyutacaktır.
*Günlük beslenmenize kırmızı meyveleri dahil edin.
*Kahvaltınıza yağ kaynağı olarak avokadoyu dahil etmeyi deneyin.
*Eğer bitkinliğiniz gece uyuyamamaktan kaynaklı ise akşam yemeğinden sonra ara öğün olarak ılık bir fincan süte 1 tatlı kaşığı bal ve çay kaşığı ucu ile zerdeçal ilave edin. Vücutta magnezyumun emilimini kolaylaştırarak gevşemenizi sağlayacaktır.
Aynı zamanda bitkinlik bir çok sorunun belirtisi olabilir. Beslenme ve uyku alışkanlıklarınızı değiştirerek olumlu yönde bir sonuç elde edemezseniz mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririm.
Diyetisyen Duygu DERYAN