Yakınlarımızı kaybetmek çok derin ve karmaşık bir duygusal süreçtir. Çevremizdeki insanlar bize destek olmaya çalışsa da, kaybın etkisini anlamak ve kabul etme süreci duygusal çalkantılarla ve her birey için farklı şekillerde yaşanacaktır. Bu noktada insanların sabırlı olması çok önemlidir.

Kayıpla gelen öfke, suçluluk, pişmanlık veya üzüntü gibi duyguları bastırmak yerine ifade etmek gerekir. Bu duygular yas sürecinin bir parçasıdır ve onları hissetmek aynı zamanda iyileşme yolunda atılan adımlar olarak anlaşılmalıdır.

Tabi bu süreçte yakın çevrenin ve profesyonel desteğin büyük önemi vardır. Yas sürecinde yalnız olmadığımızı hissetmek, duygularımızı paylaşmanın ve destek almanın bizi iyileştirici gücünden faydalanmak, süreci atlatmakta büyük katkı sağlayacaktır.

Burada kaybımızın getirdiği üzüntüyü anlamak ve tanımlamak hayata devam edebilmemiz için gereklidir. Üzüntümüzün kaynağını ikiye ayırırsak belki daha anlaşılır hale getirebiliriz. Şöyle ki kaybımızın bizde ilk üzüntü nedeni o kişinin yaşadığı bireysel hayatın sonlanması ve artık onun hayatının devam etmeyecek olması üzerinedir. İkinci üzüntü nedenimiz ise artık hayatımızı onunla paylaşmayacak olmamızdır. Yani hayatımıza onun yokluğu ile devam edecek olmanın üzüntüsüdür. Bu iki üzüntüyü birbirinden ayırabilirsek kendimiz için olan üzüntü kısmından çok kaybettiğimiz yakınımızın hayatına anlam yükleyip ve sadece onun için yas tutabiliriz.

Bundan altı sene önce 14 yaşında vefat eden köpeğim için yas tutarken bu iki üzüntüyü önce ayıramamış ve bencilce onun hayatımdaki boşluğuna odaklanıp kendimi hırpalamıştım. Sonra mantıklı düşünmeyi seçtiğimde ise birlikte harika 14 yıl geçirmiş olduğumuza ve yaşlılıktan, doğal sebeplerden en güvendiği insan olan benim kollarımda vefat etmenin onun için değerine odaklanmayı seçtim.   

Yapacağımız bir nokta daha var. Kaybettiğimiz yakınımızı onurlandırmanın farklı yollarını bulursak, onun anısını yaşatmak yas süreci ve sonrasında anlamlı bağlar oluşturmamızı sağlayacaktır.

Yas süreci zaman geçtikçe ilk günlerdeki etkisine göre hafifleyecektir ancak tamamen kaybolmaz ve bu da yaşanacak doğal bir süreçtir. Zamanla gelen iyileşme ve başa çıkma becerisi geliştirilebilir. Bir dostla konuşarak, günlük tutarak ya da profesyonel destek alarak hayatımıza devam etme yolunuzu bulabilirsiniz.

Son olarak ölüm yıldönümünde atamızı Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ü saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Sağlıcakla sevgiyle kalın…